Navigacija
Viber X logo

Bežični internet u Univerzitetskom gradu

Opšte

Dio područja Univerzitetskog grada Univerziteta u Banjoj Luci, od 14. decembra 2023. godine, pokriven je besplatnim bežičnim internetom.

Naime, kroz nacionalni projekat ,,Unapređenje kapaciteta i sigurnosti bežične UNIBL mreže za potrebe naučnog radaˮ, finansiranog sredstvima Ministarstva za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske, nabavljeni su bežični internet uređaji  Ruckus Wireless Outdoor AP, koji omogućavaju bolju bežičnu internet mrežu u Univerzitetskom gradu.

,,Trenutno je prostor Univerzitetskog grada pokriven bežičnom internet mrežom, a mi i dalje stavljamo u fokus unapređenje iste, kako bi se dodatno ojačala naučnoistraživačka infrastruktura. Postojanje komunikacione infrastrukture za komunikaciju, prenos podataka, pristup bazama, slanje i obrada velike količine podataka je prvi preduslov za odvijanje naučnoistraživačkog radaˮ, poručio je koordinator ovog projekta Predrag Govedarica, MA, koji je zahvalio Ministarstvu i resornom ministru doc. dr Željku Budimiru na podršci u realizaciji projekta.

U timu, pored Govedarice, na ovom projektu radili su i prorektorka za nastavu i studentska pitanja prof. dr Milica Balaban, rukovodilac Univerzitetsko računarskog centra Aleksandar Gaćina, te viši stručni saradnik – mrežni administrator Nebojša Babić. Oni su istakli potrebu daljeg unapređenja bežičnih pristupnih uređaja tipa Ruckus Wireless Outdoor AP, koji se instalira prema optimizovanom projektu koji je razvio tim Univerzitetskog računarskog centra. Kako su istakli, cilj je da se u narednom periodu čitavo područje Univerzitetskog grada pokrije besplatnim bežičnim internetom.

Foto: D. Desnica

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13874/bezicni-internet-u-univerzitetskom-gradu-01.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13874/bezicni-internet-u-univerzitetskom-gradu-02.JPG