Navigacija
Viber X logo

Doc. dr Ljiljana Stević u radnoj posjeti Kini

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Direktorka Konfucijevog instituta i šef Studijskog programa sinologije na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) doc. dr Ljiljana Stević boravila je od 19. do 28. maja 2024. godine u radnoj posjeti Kini.

Tokom ove posjete organizovane po pozivu Kineskog obrazovnog udruženja za međunarodnu razmjenu doc. dr Stević posjetila je nekoliko visokoškolskih ustanova kao i vladinih odjeljenja za obrazovnu i kulturnu razmjenu.

Na sastanku na Pekinškom univerzitetu za strane jezike doc. dr Stević i prodekan za međunarodnu saradnju Fakulteta za evropske jezike prof. Dong Sisjao razgovarali su o konkretnim vidovima saradnje dva univerziteta u oblasti komparativne kulture između Kine i Republike Srpske, kao i o saradnji sa Centrom za srpski kao strani jezik.

Sa šefom Centra za srpski jezik kao strani prof. Jučaom Pengom je konkretno razgovarala o unapređenju programa razmjene studenata i sprovođenju projekata na polju kulturne razmjene i akademske saradnje. To bi podrazumijevalo i programe za studente, kao što su kratkoročni studijski programi, master i doktorske studije.
Razgovarano je i o mogućnosti učešća sinologa iz BiH na drugoj konferenciji sinologa regiona Balkana, kao i saradnji na polju obuke sinologa i prevodilaca iz BiH, te studijskom boravku sinologa iz BiH u svjetskom sinološkom centru u gradu Ćingdao.

Pored toga, dogovoreno je da se uspostavi saradnja i na polju objavljivanja klasičnih i savremenih kineskih djela i da se na taj način promoviše prevođenje i objavljivanje kineskih književnih klasika u BiH.

Inače, saradnja sa Pekinškim univerzitetom za strane jezike započela je posjetom docentkinje sa Studijskog programa sinologije Filološkog fakulteta UNIBL dr Bojane Pavlović u julu prošle godine, nakon čega je pokrenuta procedura osnivanja Centra za sinološke studije pri ovom fakultetu. Tokom ove posjete doc. dr Stević je razgovarala o konkretnim koracima otvaranja ovog centra kod nas.

Tokom svog boravka u Kini ona je posjetila i Pekinški institut za tehnologiju, gdje je studentima sinologije Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci dodijeljeno pet stipendija za ljetni kamp, gdje će imati mogućnost da usavrše poznavanje kineskog jezika, ali i prodube svoja znanja iz područja kulture, preduzetništva i brojnih drugih oblasti.

Na kraju višednevne radne posjete Kini doc. dr Stević učestvovala je na Devetoj konferenciji institucija visokog obrazovanja Kine i zemalja centralne i istočne Evrope kao moderator panel-diskusije o digitalizaciji i tehnološkim inovacijama u naučnoistraživačkom radu, a bila je i izlagač u panelu o akademskim i kulturnim
razmjenama. Na kraju, dr Stević je posjetila i Univerzitet za inženjerske nauke u Šangaju, gdje je održala predavanje o kulturološkim aspektima kineskog dizajna i njegovoj zapadnoj perspektivi.

Na radnom sastanku sa delegacijom ovog univerziteta, koju je predvodio dekan Fakulteta za dizajn prof. Ku Šou, dogovoreno je uspostavljanje saradnje i akademske razmjene između dva univerziteta, te je razgovarano o mogućnostima zajedničkih master studija i o dolasku kineskih studenata na Univerzitet u Banjoj Luci na jedan semestar.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14362/ljiljana_stevic_u_psojeti_kini__2_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14362/ljiljana_stevic_u_posjeti_kini55.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14362/ljiljana_stevic_u_psojeti_kini__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14362/ljiljana_stevic_u_psojeti_kini__3_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14362/ljiljana_stevic_u_psojeti_kini__4_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14362/ljiljana_stevic_u_psojeti_kini__5_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14362/ljiljana_stevic_u_psojeti_kini__6_.jpg