Navigacija
Viber X logo

Potpisan Memorandum sa Misijom OEBS-a

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Memorandum o razumijevanju između Univerziteta u Banjoj Luci i Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju, koju predstavlja Misija OEBS-a u BiH, potpisan je 29. maja 2024. godine.

Ovaj memorandum, koji će važiti narednih pet godina, u Rektoratu Univerziteta potpisali su rektor Univerziteta u Banjoj Luci i šef Misije OEBS-a u BiH Brajan Ageler.

Rektor Gajanin je naveo da je na ovaj način formalizovana uspješna saradnja Misije OEBS-a i Univerziteta, kao i svih njegovih članica u prethodnom periodu.

,,OEBS je i do sada podržavao naše brojne projekte, među kojima su i nedavno održani "Dani studenata" na kojima je posebno primijećeno predavanje šefa Misije Brajana Agelera o ulozi OEBS-a u postdejtonskoj BiHˮ, rekao je rektor i izrazio uvjerenje da će Univerzitet i Misija OEBS-a u BiH zajedno učestvovati u nizu projekata.

„Važno je da naši studenti budu krajnje objektivno upoznati sa Misijom OEBS-a, ali i da im se obezbijedi usvajanje praktičnih vještina, pogotovo u oblasti diplomatije u okviru Misijeˮ, naglasio je Gajanin.

Prema njegovim riječima, putem ove saradnje biće ostvarena veća međunarodna vidljivost Univerziteta.

Ageler je istakao da je ovo dobra prilika da se formalizuje saradnja sa Univerzitetom, te da se ovaj model saradnje proširi na druge visokoškolske ustanove u BiH.

„Memorandum će omogućiti studentima da se upoznaju sa našim osobljem i radom Misije OEBS-a. Misija OEBS-a u BiH ostaje posvećen partner obrazovnim vlastima u BiH u osiguravanju visokog kvaliteta obrazovanja sa fokusom na promovisanje mira, sigurnosti i ljudskih pravaˮ, rekao je Ageler.

Poslije zvaničnog potpisivanja Memoranduma rektor i šef misije razgovarali su o planovima za saradnju. Tom sastanku je prisustvovao prorektor za materijalne i ljudske resurse Univerziteta prof. dr Dalibor Kesić, šef Terenske kancelarije Misije u Banjoj Luci Sabrine Širmer, te službenik za obrazovanje Kancelarije OEBS-a Banja Luka Valerija Tišma.

Foto: D. Desnica

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14366/memorandu-misija-osce-_3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14366/memorandu_misija_osce__4_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14366/memorandu-misija-osce-_12_.jpg