Navigacija
Viber X logo

Učešće na sastanku o Horizont Evropa programu

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Doc. dr Anđela Pepić, koja rukovodi Centrom za razvoj i podršku istraživanju Univerziteta u Banjoj Luci, učestvovala je 14. maja 2024. godine na sastanku Zajedničkog komiteta između Bosne i Hercegovine i Evropske unije za EU program za istraživanje i inovacije Horizont Evropa.

Sastanku u organizaciji Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, osim predstavnika Evropske komisije i predstavnika Delegacije Evropske unije u BiH, prisustvovali su predstavnici resornih ministarstava nadležnih za nauku i predstavnici univerziteta u Bosni i Hercegovini.

Tokom sastanka bilo je riječi o stepenu uspješnosti i učešću naučnoistraživačkih i drugih institucija iz Bosne i Hercegovine u projektima finansiranim iz Horizont Evropa programa, kao i o mogućnostima koje ovaj program pruža. Predstavljene su brojne dobre prakse, kako iz BiH tako i iz regiona, a posebno su naglašene mogućnosti za podršku inovacijama i poboljšanju istraživačke infrastrukture kako kroz ovaj program tako i kroz Okvir investicija za Zapadni Balkan kojim se, između ostalog, daje podrška Evropske unije za Program ekonomskih reformi za BiH za period 2024–2026. godina.

Predstavnica Univerziteta u Banjoj Luci doc. dr Anđela Pepić predstavila je različite šeme podrške inovacijama, uključujući i poboljšanje saradnje između istraživačke zajednice i privrede kroz projekte finansirane iz sredstava Evropskog instituta za inovacije i tehnologije (EIT), Horizont Evropa projekte, kao i druge nacionalne projekte poput onih finansiranih iz programa „Sinergija“ Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske.

Inače, Univerzitet u Banjoj Luci aktivno učestvuje u Horizont Evropa programu sa stopom uspješnosti od 17,07% (što je više od prosjeka za BiH), uključujući i dva koordinatorska projekta čija realizacija počinje u septembru 2024. godine. Takođe, Univerzitet aktivno učestvuje u EIT projektima sa do sada ukupno 7 EIT projekata, uključujući i jedan koordinatorski.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14313/IMG-4d24417fd11291ce18b35b1310d3266f-V.jpg