Navigacija
Viber X logo

Na PMF UNIBL konfrencija ,,NanoPol 2024”

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Međunarodna konferencija ,,NanoPol 2024”, posvećena najaktuelnijim temama iz oblasti nanomaterijala i polimera, otvorena je 13. juna 2024. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerzitata u Banjoj Luci (PMF UNIBL).

Prorektor za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Dalibor Kesić rekao je da PMF drži korak sa najnovijim saznanjima i dostignućima iz nauke.

„Na ovoj konferenciji imamo gostovanja i saradnju u okviru koordinatosrkog programa u okviru Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju, uz značajno međunarodno učešće. Tu su kolege iz Italije, Slovenije, Španije, Sjeverne Makedonije, Srbije, a imamo radove kolega iz Njemačke,
Francuske i Mađarske”, rekao je Kesić u izjavi za medije prije otvaranja ove dvodnevne konferencije.

Pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje dr Jelena Starčević istakla je da smo posljednjih nekoliko decenija svjedoci velikih pomaka u nauci i tehnologiji gdje centralno mjesto zauzimaju nanotehnologije i polimeri kao savremeni materijali koji u
potpunosti mijenjaju svijet.

„Drago mi je da naš Priridno-matematički fakultet već nekoliko godina organizuje ovu konferenciju, a ove godine u okviru projekta ’Deepgreeninno’, koji predstavlja prvi
koordinatorski projekat Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju”, rekla je Starčevićeva.

Ministarstvo je, dodala je ona, prepoznalo ovaj projekat i kroz finansijsku podršku doprinijelo aktivnostima koje su organizovane u okviru projekta.

Prof. dr Suzana Gotovac Atlagić sa Studijskog programa hemija PMF UNIBL istakla je da su nanomaterijali i polimeri dvije ključne klase materijala za razvoj savremenih tehnologija.

„Na našem studijskom programu se obe klase materijala istražuju pretežno u završnim radovima studenata prvog ciklusa studija, kao i master radovima, a od prošle godine i u okviru doktorskih studija. Trudimo se da se u većini istraživanja povežemo sa domaćom industrijom i kompanijama koje imaju veliki potencijal za komercijalizaciju naučnih rezultata”, rekla je Atlagićeva.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14428/nanpopl__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14428/nanpopl__2_.jpg