Navigacija
Viber X logo

NTP RS počeo sa radom

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Kancelarija Naučno-tehnološkog parka Republike Srpske (NTP RS), smještena u objektu Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog i Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, svečano je otvorena 26. juna 2024. godine.

Otvaranju Kancelarije prisustvovali su ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske doc. dr Željko Budimir, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije dr Jelena Begović, rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin, prorektori Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Milica Balaban, prof. dr Dalibor Kesić i prof. dr Aleksandar Ostojić.

Ministar Budimir je istakao da projekat izgradnje zgrade gdje će biti smješten NTP treba da počne brzo, kao i da se očekuju sredstva za koja je aplicirano kod Saudijskog fonda za razvoj.

„Nadam se da ovaj dan piše istoriju nove naučne zajednice u Republici Srpskoj koja zajedno sa srpskom akademskom i naučnom zajednicom Srbije treba da napravi ono što smo dugo čekali, a to je Naučno-tehnološki park Srpske koji treba da bude motor tehnološkog razvoja, transfera tehnologija i priključka za sve one visoke tehnologije u kojima Republika Srpska treba da participira u 21. vijeku”, rekao je Budimir.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije dr Jelena Begović smatra da je Naučno-tehnološki park Republike Srpske velika šansa za mlade. Ona kaže da vlade Srbije i Republike Srpske podržavaju naučne zajednice koje su možda male, ali imaju puno pametnih ljudi.

Direktor Naučno-tehnološkog parka Republike Srpske Nikola Dragović rekao je da će ovaj park predstavljati mjesto gdje će se uspješno izvršiti komercijalizacija brojnih inovacija.

Vlada Republike Srpske usvojila je prošle godine informaciju o osnivanju prvog Naučno-tehnološkog parka čiji je cilj ubrzan tehnološki razvoj u skladu s dobrim primjerima međunarodne prakse.

Naučno-tehnološki park, u koji će biti uloženo 19 miliona evra, treba da privuče inovativne, tehnološko razvojne kompanije, domaće i strane i da stvori uslove za razvoj ekonomije  zasnovane na znanju, tj. komercijalizaciju inovacija nastalih u procesu istraživanja i raz voja, te tako pospješi razvoj i izvoz proizvoda i usluga. Osnivači Naučno-tehnološkog parka Srpske su Vlada Republike Srpske i Univerzitet u Banjoj Luci.

Foto: D. Desnica

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14465/4W7A4977.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14465/4W7A5057.JPG