Navigacija
Viber X logo

Održani „AgroReS 2024ˮ i Savjetovanje inženjera poljoprivrede

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Međunarodni simpozijum poljoprivednih nauka „AgroReS 2024ˮ i 29. Savjetovanje inženjera poljoprivrede Republike Srpske održani su u Trebinju od 27. do 30. maja 2024. godine.

Simpozijum „AgroReS 2024ˮ, održan 13. put, organizovao je Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci u saradnji sa 15 fakulteta, instituta i organizacija iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Češke, Rumunije i Italije.

Više od 200 stručnjaka i istraživača iz oblasti poljoprivrednih i srodnih nauka uzelo je učešće u naučnom programu ovog simpozijuma. Tri predavanja istaknutih stručnjaka iz Češke, Italije i Rumunije održana su u plenarnoj sesiji. U okviru četiri naučne sesije (Ratarstvo, Hortikultura, Animalne nauke i Agrarna ekonomija i ruralni razvoj) saopšteno je ukupno 180 radova u formi usmenih i poster-prezentacija čiji autori dolaze iz 22 zemlje Evrope, Sjeverne Amerike i Afrike.

Aktivno učešće u programu Simpozijuma su uzeli i predstavnici Univerziteta u Banjoj Luci, kao i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, te institucija i kompanija iz naučnog i
komercijalnog sektora poljoprivrede i proizvodnje hrane.

Autori saopštenja su imali mogućnost da svoje radove publikuju u Zborniku sažetaka, Zborniku radova ili u časopisu „Agroznanjeˮ. Zbornik sažetaka, kao i Zbornik radova sa ukupno 39 naučnih i stručnih radova dostupni su na zvaničnoj stranici ovog simpozijuma.

Savjetovanje inženjera poljoprivrede

Savjetovanje inženjera poljoprivrede Republike Srpske pod nazivom „Mladi u poljoprivrediˮ organizovali su Mreža mladih agropreduzetnika, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Na savjetovanju održanom po 29. put predstavljene su prilike za mlade kroz projektno pozicioniranje i aktivizam, kao i dosadašnji rezultati kampanje „Mladi u poljoprivrediˮ. U panel-diskusijama svoje učešće su uzeli mladi agropreduzetnici, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske, Privredne komore Republike Srpske i Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. Kroz teme „Izazovi i prilike za mlade u agrobiznisuˮ i „Institucionalna podrška mladima u poljoprivrediˮ istaknut je značaj mladih kao generatora razvoja sela i inicirane su određene aktivnosti na daljem razvoju sela, poljoprivrede i institucija.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14389/agro-5-6.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14389/DSC_0049_sajt.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14389/DSC_0054_sajt.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14389/DSC_0300_sajt.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14389/DSC_0308_sajt.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14389/DSC_0327_sajt.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14389/DSC_0066_sajt.jpg