Navigacija
Viber X logo

Otvara se Centar za inovacione projekte inženjerske prakse

Opšte

Sporazum o specijalnim vezama između Univerziteta u Banjoj Luci  (UNIBL) i Univerziteta za tehnologiju i obrazovanje (TUTE) iz Tjenđina, koji, između ostalog, predviđa otvaranje Centra za inovacione projekte inženjerske prakse, potpisan je 29. juna 2024. godine.

Sporazum su u prostorijama Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog i Šumarskog fakulteta, u prisustvu ministra za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske doc. dr Željka  Budimira i zamjenice gradonačelnika Tjenđina Džang Li, potpisali rektori dva univerziteta prof. dr Radoslav Gajanin i prof. dr Dženg Ćingčun.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin pojašnjava da Sporazum o specijalnim vezama podrazumijeva otvaranje Centra za inovacione projekte inženjerske prakse, a koji će biti posvećen tehničkim naukama i inovacionim projektima u oblasti prakse. On je dodao da će se zahvaljujući Centru inovirati tehnologije u oblasti inženjerskih nauka i primjene u edukaciji studenata. Rektor je izrazio nadu da će aktivnosti tog centra biti slične onima koje ima Konfucijev institut Univerzita u Banjoj Luci.

Između ostalog, rektor je podsjetio da je saradnja sa Univerzitetom u Tjenđinu počela 2017. godine osnivanjem Konfucijevog instituta, koji je iz godine u godinu rastao, te Kinu približio Srpskoj po jeziku, kulturi, običajima i ekonomskim dešavanjima.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir naglašava da je otvaranjem Konfucijevog instituta, a sada i Centra za inovacione projekte inženjerske prakse stvorena značajna saradnja u visokom obrazovanju.

„U saradnji sa velikim zemljama i kompanijama kao što je Kina i sa gradom Tjenđin, sa kojim je uspostavljena partnerska saradnja, mi ćemo našim tehničkim fakultetima Univerziteta u Banjoj Luci moći da pomognemo da steknu nova iskustva i praske”, rekao je Budimir novinarima.

Kineski direktor Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Luo Sjaoru rekao je da Institut predstavlja platformu i most saradnje između dvije zemlje i dvije visokoškolske ustanove — UNIBL i TUTE. Po njegovim riječima, na taj način se dodatno produbljuje saradnja između dva univerziteta.

Pored predstavnika kineske delegacije, ovom potpisivanju prisustvovali su i prorektori Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Milica Balaban i prof. dr Dalibor Kesić, kao i predsjednica Upravnog odbora našeg univerziteta prof. dr Biljana Antutnović, te prodekan Mašinskog fakulteta prof. dr Stevo Borojević.

Foto: D. Desnica

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14471/IMG_6088.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14471/IMG_6079.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14471/IMG_6081.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14471/IMG_6082.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14471/IMG_6084.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14471/IMG_6085.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14471/IMG_6087.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14471/IMG_6089.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14471/IMG_6097.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14471/IMG_6095.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14471/IMG_6093.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14471/IMG_6094.JPG