Navigacija
Viber X logo

Šumarski fakultet nosilac međunarodnog naučnog projekta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Radni sastanak o međunarodnom naučnom projektu o adaptaciji divokoze na klimatske promjene održan je 1. jula 2024. godine na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Sastanku je u ime Univerziteta prisustvovala prorektor za nastavu, studentska pitanja i kvalitet prof. dr Milica Balaban.

Riječ je o međunarodnom naučnom projekatu pod nazivom ,,Genetska adaptacija ekotipova divokoze /Rupicapra rupicapra L./ na klimatske promjene i gubitak staništa: Studija slučaja ugrožene podvrste balkanska divokoza /R. r. Balcanica/”, čiji je glavni izvršilac Šumarski fakultet. Ovaj projekat vrijedan gotovo 50.000 evra finansira Međunarodni konzorcijum ,,Biopolis”. Nosilac projekta je Šumarski fakultet u Banjoj Luci koji je pobijedio na javnom pozivu na kojem su učestvovale 22 naučne institucije iz Evrope.

Kako su istakli učesnici sastanka, divokoza je vrlo značajna autohtona vrsta krupne divljači u Republici Srpskoj čija su staništa i populacija u prošlosti bili ozbiljno ugroženi brojnim štetnim faktorima, te se njena populacija svela na oko 1.600 jedinki. Učesnici sastanka istakli su i da ovaj projekat treba da unaprijedi uslove za opstanak ove divljači na području Republike Srpske i regiona jer je trenutna situacija alarmantna.

Foto: D. Desnica

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14473/sf2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14473/sf1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14473/sf3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14473/sf4.jpg