Navigacija
Viber X logo

FPN UNIBL koordinator evropskog projekta – RETLAMI-SEE

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci (FPN UNIBL) koordinator je novog evropskog projekta pod nazivom Enhancing Capacities for Quality and Impactful Transformations, Labour and Migration in Southeast-Europe (RETLAMI-SEE, finansiranog u okviru programa Horizont Evropa.

Cilj ovog trogodišnjeg projekta, finansiranog u okviru programa Horizont Evropa jeste unapređenje kapaciteta Univerziteta u Banjoj Luci i njegovih istraživača za sprovođenje kvalitetnih i uticajnih, interdisciplinarnih istraživanja o transformacijama, radu i migracijama u Jugoistočnoj Evropi. Projekat će osnažiti mlade istraživače i doktore nauka na Univerzitetu u Banjoj Luci kroz mentorske programe i razmjenu znanja sa iskusnim istraživačima i partnerskim institucijama – Univerzitetom u Beču, Institutom za kulturu i studije sjećanja u Ljubljani i Lajbnic institutom za Istočnu i Jugoistočnu Evropu u Regensburgu.

Kako je objavljeno na internetskoj stranici Fakulteta političkih nauka, projekat RETLAMI-SEE će kroz umrežavanje, šeme mentorstva i strateške aktivnosti ojačati profile istraživača i administrativnog osoblja na Univerzitetu u Banjoj Luci, doprinoseći većoj vidljivosti istraživanja na međunarodnoj sceni. Pored toga, biće formirana istraživačka grupa za transformacije, rad i migracije u Jugoistočnoj Evropi, koja će omogućiti dugoročnu saradnju i primjenu rezultata projekta u budućim istraživanjima.

Početni sastanak

Prvi projektni sastanak održan je 10. i 11. septembra 2024. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, u organizaciji doc. dr Anđele Pepić, a koja rukovodi projektom, i okupio je predstavnike svih partnerskih institucija. Sastanak je otvorila projektni savjetnik Karina Firkaviciute, ističući značaj umrežavanja i podrške projektnom osoblju za uspješno upravljanje projektima.

Tokom sastanka učesnici su razgovarali o glavnim ciljevima projekta i planu aktivnosti, koji uključuju razvoj strategija za unapređenje istraživačkih kapaciteta, organizaciju radionica i treninga, kao i sprovođenje studijskih posjeta. Očekuje se da će ovaj projekat značajno doprinijeti razvoju istraživačkih vještina mladih istraživača i omogućiti veću internacionalizaciju istraživačkog rada Fakulteta političkih nauka.

Više informacija o projektu biće uskoro dostupno na zvaničnoj veb-stranici projekta i na društvenim mrežama.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14669/image0_3_.jpeg
  • /uploads/attachment/vest/14669/image1_1_.jpeg