Navigacija
Viber X logo

Održana predavanja o radu i migracijama u Jugoistočnoj Evropi

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Predavanja na temu rada i migracija u Jugoistočnoj Evropi održano su 10. septembra 2024. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci (FPN UNIBL).

Riječ je o tri predavanja koje je FPN UNIBL organizovao u okviru početnog sastanka Horizont  Evropa projekta RETLAMI-SEE, koji će se realizovati u naredne tri godine na našem univerzitetu.

Predavanja su držali istaknuti istraživači, pa je tako stručnjak socijalne istorije specijalizovan za istoriju Jugoistočne Evrope 19. i 20. vijeka prof. dr Ulf Brunbauer održao predavanje ,,Neuhvatljiv razvoj: migranti, stručnjaci i nejednakost u socijalističkoj Jugoslavijiˮ, dok je predavanje ,,Migratorne fabrike i radnici migranti: Režimi rada na evropskoj periferijiˮ održala prof. lingvistike i antropologije dr Tatjana Petrović sa Instituta za kulturu i studije sjećanja. Nezavisni istraživač Nejra Nuna Čengić, koja se bavi antrolopogijom, govorila je o temi  ,,Biti dio evropske porodice: perspektive plaćenih radnica u domaćinstvu iz Bosne i Hercegovine (CareWork)­ˮ.

Inače, svaki od govornika je kroz svoje izlaganje ponudio jedinstvenu perspektivu o istoriji, sadašnjosti i budućnosti radnih migracija u ovom regionu i šire, ističući važnost interdisciplinarnog pristupa u istraživanju ovih fenomena. Nakon svakog predavanja učesnici su aktivno učestvovali u diskusijama, postavljajući pitanja i razmatrajući različite aspekte migracija, rada i društvenih promjena. Posebno je značajno da je šira zajednica pokazala veliko interesovanje za teme koje su obrađivane, što potvrđuje relevantnost projekta RETLAMI-SEE za region, navodi se na internetskoj stranici FPN UNIBL.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14668/image_123650291_2_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/14668/image_123650291_3_.JPG