Navigacija

AUD - Analitički urbani dizajn

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije drugog ciklusa
Studijski program Arhitektura i urbanizam
Naziv Analitički urbani dizajn
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
AUD izborni 1 2P + 4V 9.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
- -
Ciljevi izučavanja predmeta
Cilj izučavanja predmeta je sticanje znanja o relaciji između urbanog dizajna, urbane forme i društvenih procesa. Predmet upoznaje studente sa teorijama i metodama analize urbane forme i obrazaca upotrebe prostora u svrhu prikupljanja relevantnih informacija za (socijalno) održivi dizajn. Predmet kod studenata razvija svijest o važnosti analitičkog pristupa oblikovanju, kao dopuni intuitivnom pristupu, u svrhu smanjenja rizika od neuspijeha prostornog rješenja.
Ishodi učenja (stečena znanja)
- Razvijanje sistematičnog razumijevanja odnosa između dizajna, prostorne forme i društvenih procesa u različitim prostornim razmjerama; - Sticanje znanja o razvoju društveno i korisnički orijentisanog pristupa urbanističkom i arhitektonskom projektovanju u toku 20. vijeka; - Razvijanje sposobnosti i vještina u istraživanju i analizi građene strukture u različitim prostornim razmjerama sa fokusom na njenu ulogu u obrascima upotrebe prostora; - Razvijanje sposobnosti i vještina za dizajn pomoću istraživanja, i analitičko i kritičko razmišljanje o prostoru.
Sadržaj predmeta
- Uvod u teoriju i principe analitičkog i istraživačkog dizajna kao dopune intutivnom pristupu oblikovanja prostora; - Problem urbaniteta i preispitivanje prostorne i društvene komponente urbanih prostora; - Uvod u Space Syntax teoriju i metode istraživanja sa ciljem ispitivanja prostorne konfiguracije i njenih društvenih implikacija; - Teorije teritorijalnosti i metode njenog praktičnog istraživanja u prostoru; - Metode i tehnike za opisivanje i analizu odnosa forme i funkcije u različitim prostornim razmjerama; - Metode i tehnike direktne i indirektne analize aktivnosti u prostoru i njegove percepcije.
Metode izvođenja nastave
Nastavnici: Multimedijalna predavanja, interaktivni rad sa studentima; Studenti: Kritički prikazi i analize studije slučaja, dizajn kroz istraživanje, prezentacija istraživanja i projekta.
Literatura
  1. Mumford, Eric. 2009. Defining Urban Design. CIAM Architects and the Formation of a Discipline, 1937-69. Yale University Press.
  2. Habraken, Nicolaas. J. 2000. The Structure of the Ordinary: Form and Control in the Built Environment. Cambridge, Massachusetts, London: The MIT Press.
  3. Hillier, Bill. 2007. Space is the Machine. A configurational theory of architecture. London: Space Syntax, UCL.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Kolokvijum; Ispit: prezentacija i odbrana semestralnog projekta
Posebna naznaka
-