Navigacija

R1TMAT - Tehnologija materijala

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Rudarstvo
Naziv Tehnologija materijala
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
R1TMAT obavezan 4 3P + 3V 7.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Opšta hemija, neorganska hemija Položeni ispiti
Ciljevi izučavanja predmeta
Student će moći da: brzo i lako nadogradi stečena znanja; sposobnost analize i sinteze; sposobnost dobijanja i analize informacija; posedovanje kompetencija u opštim inženjerskim disciplinama kao što su termodinamika, osnove mašinstva i elektrotehnike, tehnologija materijala; sublimacija znanja iz oblasti rudarstva, mašinstva, elektrotehnike, kao sistemskih nauka za potrebe mašinskog održavanja, eksploatacije i projektovanja rudarske mehanizacije; ideja ekonomičnog korišćenja prirodnih resursa je inherentno zasnovana, u skladu sa principima održivog razvoja. Student će moći da: brzo i lako nadogradi stečena znanja; sposobnost analize i sinteze; sposobnost dobijanja i analize informacija; posedovanje kompetencija u opštim inženjerskim disciplinama kao što su termodinamika, osnove mašinstva i elektrotehnike, tehnologija materijala; sublimacija znanja iz oblasti rudarstva, mašinstva, elektrotehnike, kao sistemskih nauka za potrebe mašinskog održavanja, eksploatacije i projektovanja rudarske mehanizacije; ideja ekonomičnog korišćenja prirodnih resursa je inherentno zasnovana, u skladu sa principima održivog razvoja.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Studenti stiču znanja da mogu da naprave pravi izbor materijala za izradu pojedinih građevinskih delova, opreme i mašina za rudarstvo. Zbog nedovoljnog poznavanja materijala, u praksi je vrlo često moguće izazvati kvarove, lomove, neracionalnu upotrebu itd.
Sadržaj predmeta
1.Uvod: Zadatak tehnologije materijala, materijali u rudarstvu, osobine i podjela. 2.Fizičko-mehaničke i tehnološke osobine materijala. 3.Dobijanje sirovog gvožđa, dobijanje čelika. 4.Teški metali i laki metali. 5.Obrada metala i legura. 6.Proizvodnja portland cementa. 7. Vazdušna veziva – kreč i gips. 8.Beton i agregat za spravljanje betona. 9.Specijalni postupci ugradnje betona. 10.Eksplozivi : definicija, podjela,rudarski eksplozivi . 11.Deflagrantni i brizantni eksplozivi. 12.Polimeri i plastične mase od značaja za rudarstvo. 13.Goriva, vrste i osobine. 14.Maziva.Uloga, zadaci i podjela maziva. 15. Voda u industriji.
Metode izvođenja nastave
Nastava se izvodi kroz teorijska predavanja, laboratorijski i terenski rad, seminarski rad i kolokvijume/testove. Takođe za studente su predviđeni kao dodatni oblik učenja i konsultacije sa nastavnikom i asistentom.
Literatura
  1. P. Trifunović, R. Tokalić, N. Đukanović, Materials in mining, RGF Belgrade 2009.
  2. M.A. Kobliška, M. B. Zeković, Tehnologija materijala u rudarstvu, RGF Beograd 1979.
  3. M. Zeković, P. Trifunović, N. Đukanović, Tehnologija materijala u rudarstvu, praktikum, RGF Beograd 1994.
  4. M. Muravljov, Građevinski materijali 2, Akademska misao, Beograd 2003.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Pohađanje i aktivnost na nastavi, izrada seminarskog rada, test 1 i test 2 i polaganje završnog ispita.
Posebna naznaka
Studenti su obavezni da pohađaju nastavu, obave vežbe, polože kolokvijume i polažu završni ispit.