Navigacija
Viber X logo

Rektorsko vino UNIBL proglašeno za najbolje na međunarodnom takmičenju u Mariboru

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektorsko vino Univerziteta u Banjoj Luci proglašeno je za najbolje u kategoriji crvenih vina na 10. međunarodnom takmičenju za izbor najboljeg univerzitetskog vina (International University Wine Competition) koje se tradicionalno održava povodom Dana  Univerzitetu u Mariboru, Slovenija,  dok je u kategoriji bijelih suvih vina Rektorskom vinu našeg Univerziteta pripalo drugo mjesto.

Na ovogodišnjem takmičenju održanom 16. septembra na imanju Meranov učestvovalo je 13 univerziteta iz osam zemalja, a ocijenjivano je 36 uzoraka vina u tri kategorije: Bijela suva vina, Crveno vino i  Bijela vina sa ostatkom šećera.

Cilj takmičenja je približavanje univerziteta i izgradnja evropske mreže u oblasti vinarstva i vinogradarstva. Riječ je o jedinstvenom univerzitetskom takmičenju vina, jedinom ove vrste koje se trenutno održava u svijetu.

Svečana dodjela nagrada i sertifikata upriličena je 17. septembra na svečanosti obilježavanja 42. godine postojanja Univerziteta u Mariboru, a  nagradu je u ime Univerziteta u Banjoj Luci primio rektor prof. dr Milan Mataruga.

Univerzitet u Banjoj Luci je na takmičenju učestvovao sa vinima iz podruma Jungić (crveno vino Šikar selekcije, 2012. godina proizvodnje i  bijelo suvo vino selekcije Balatin, 2015. godina proizvodnje). Ideja rektorskog vina rezultat je saradnje našeg Univerziteta i pomenute vinarije nastale u želji da se promoviše kako univerzitet tako i grad Banja Luka, odnosno regija iz koje vino potiče.

Više informacija o 10. međunarodnom takmičenju za izbor najboljeg univerzitetskog vina možete pronaći na sljedećem linku: https://www.um.si/univerza/medijsko-sredisce/novice/Strani/Novice.aspx?p=2151

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6912/1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6912/2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6912/3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6912/4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6912/5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6912/6.jpg