Navigacija
Viber X logo

Uspješno realizovan projekat „Edukativni moduli o zaštiti intelektualnog vlasništva“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Projekat „Edukativni moduli o zaštiti intelektualnog vlasništva“, uspješno je realizovan 25. septembra 2020. godine, putem vebinara održanog preko aplikacije Google Meet.

U sklopu ovog projekta, podržanog od strane Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, koji je okupio 56 učesnika predstavljeno je nekoliko modula. Riječ je o moduilima: Intelektualno vlasništvo u polju informacionih tehnologija, Zaštita intelektualnog vlasništva kroz konzorcijumske ugovore, Otvorena nauka i otvoreni podaci, Patenti i zaštita patenata, postupak apliciranja za patent i Prava intelektualne svojine na Univerzitetu u Banjoj Luci.

U ime Univerziteta u Banjoj Luci, učesnicma događaja se obratio prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj Univerziteta prof. dr Goran Latinović, a koji je istakao značaj realizacije ovakvih projekata na Unierzitetu u Banjoj Luci.

Koordinator projekta Predrag Govedarica, istakao je da od svih univerziteta u Bosni i Hercegovini, trenutno u Institutu za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine ima podnesena samo jedna patentna prijava i to upravo sa Univerziteta u Banjoj Luci.

Po njegovim riječima, radi se o patetnoj prijavi dr Suzane Atlagić-Gotovac docenta na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerzitta u Banjoj  Luci. Kako je istako Govedarica, uskoro bi trebala biti upućena još jedna prijava patenta i od strane jednog profesora sa Elektrotehničkog fakulteta Univerzieta u Banjoj Luci.

Advokat i patentni zastupnik dr Jovan Šarac, tokom prvog modula istakao je dominaciju Univerziteta u Banjoj Luci u odnosu na druge univerzitete, kada je u pitanju intelektualno vlasništvo, budući da je Univerzitet u Banjoj Luci, prilikom sastanaka radne grupe za izradu Strategije o zaštiti inetelektualnohg vlasništva BiH, pokazao znatne napretke u ovoj oblasti.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10431/vebinar-04.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10431/vebinar-02.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10431/vebinar-03.JPG