Navigacija
Viber X logo

UNIBL partner na evropskom projektu – BEAMING

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Univerzitet u Banjoj Luci (UNIBL) partner je na novom evropskom projektu Alijansa izvrsnosti u oblasti bioekonomije za stimulisanje inovativne i inkluzivne zelene tranzicije (BEAMING).

Ovaj projekat finansiran kroz okvirni program Evropske unije za istraživanje i inovacije – Horizont Evropa posvećen je unapređenju izvrsnosti i podsticanju inovacija u oblasti bioekonomije i trajaće naredne četiri godine. Cilj projekta je da odgovori na potrebu jačanja konkurentne sposobnosti i vidljivosti visokoškolskih institucija u Evropi, sa posebnim fokusom na zemlje istočne Evrope i Zapadnog Balkana.

U tu svrhu, BEAMING projekat podstiče kulturu saradnje kroz ostvarivanje različitih ciljeva: jačanje vještina i kapaciteta istraživača u početnim fazama karijere u istraživanju bioekonomije, podržavanje institucionalnih reformi, promocija interdisciplinarne saradnje, unapređenje transfera tehnologija i podsticanje inkluzivne institucionalne kulture.

Očekuje se da će ova saradnja visokoškolskih institucija stvoriti dinamičan ekosistem koji donosi regionalne i globalne koristi u oblasti bioekonomije.

Prvi sastanak

Na prvom projektnom sastanku, održanom 23. januara 2024. godine u onlajn formatu, predstavljeni su projektni partneri i plan rada sa glavnim zadacima i aktivostima. Sastanak je predvođen od strane predstavnika Univerziteta tehnologije i ekonomije u Budimpešti, koji je i koordinator projekta.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Univerziteta u Banjoj Luci: redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta dr Željko Vaško, vanredna profesorka Poljoprivrednog fakulteta dr Gordana Rokvić Knežić, vanredni profesor Šumarskog fakulteta dr Dragan Čomić,  viša stručna saradnica za naučno-istraživački rad i razvoj Univerziteta mr Dragana Radulović i doc. dr Anđela Pepić koja rukovodi Centrom za razvoj i podršku istraživanju, a pored njih u realizaciji će učestvovati i prorektor za naučno-istraživački rad prof. dr Aleksandar Ostojić i Milica Marić iz Centra za razvoj i podršku istraživanju.

Više informacija o projektu je u prilogu, kao i na zvaničnoj stranici na Linkedinu  na mreži X.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13972/BEAMING-PRESS-RELEASE-LOGO-2048x1070.jpg