Navigacija
Viber X logo

Učešće na treningu o sprečavanju seksualnog uznemiravanja

Univerzitet u Banjoj LuciUNIGEM

Predsjedavajuća Savjetodavnog odbora za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Banjoj Luci doc. dr Anđela Pepić i koordinatorka UNIGEM projekta doc. dr Nataša Vučenović Gnjato učestvovale su u treningu za sprečavanje seksualnog uznemiravanja, te propratnim panelima i sastancima koji su održani 30. i 31. maja 2024. godine u Sarajevu.

Trening je održan u okviru regionalnog UNIGEM projekta i predstavlja jednu u nizu projektnih aktivnosti usmjerenih na edukaciju i senzibilizaciju nastavnog i administrativnog osoblja o važnosti prepoznavanja različitih vidova diskriminacije, narušavanja dostojanstva i seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja na radnom mjestu, kao i njihovog adekvatnog tretiranja kroz postojeće institucionalne mehanizme.

Centralne teme obuhvatile su pitanje dostojanstva na radnom mjestu, uzroke i posljedice seksualnog i rodno zasnovanog nasilja, raspoložive mjere u slučaju izloženosti seksualnom uznemiravanju, te zakonske okvire koji sankcionišu neželjena ponašanja.

Inače, na Univerzitetu u Banjoj Luci postoje Smjernice za prevenciju seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja u kojima je sadržana i interna procedura za prijavljivanje neželjenih ponašanja.

Brošura sa informacijama iz Smjernica (lat / ćir).

Slike

  • /uploads/attachment/vest/14418/Trening_Sarajevo.jpeg