Navigation

N-55 - Investigative journalism 2

Course specification
Type of study Bachelor academic studies
Study programme
Course title Investigative journalism 2
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
N-55 elective 8 2L + 2E 5.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
Prerequisite Form of prerequisites
Položen ispit iz predmeta Istraživačko novinarstvo 1 Ovladane vještine i stečena znanja predviđena programom predmeta Istraživačko novinarstvo 1.
Learning objectives
Predmet sadrži širi aspekt istraživačkog novinarstva. Ciljevi se odnose na upoznavanje studenata sa analitičkim, interpretativnim i istraživačkim novinarstvom u savremenim medijima, kao i tehnikama prilagođenim savremenom digatalonom okruženju.
Learning outcomes
Studenti će, u okviru izučavanja ovog predmeta, pored sticanja znanja o ključnim aspektima istraživačkog novinarstva, steći uvid u širi kontekst ove vrste novinarstva kroz izučavanje internih i eksternih determinanti koje primarno određuju pristup u izradi istraživačkih medijskih sadržaja koji se diseminuju kroz različite formate. Studenti će ovladati vještinama istraživačkog postupka. Nakon pohađanja predmeta, studentima će biti jasni najvažniji aspekti istraživačkog novinarstva u savremenom digitalnom okruženju, biće osposobljeni za istraživački novinarski proces, sa posebnim osvrtom na istraživačko novinarstvo u novim medijima.
Content
Analitičko novinarstvo 2. Metode i tehnike u izradi analitičkih medijskih sadržaja 3. Novinarstvo orijentisano ka rješenjima (Solutions journalism) 4. Koraci za izradu medijskog sadržaja orijentisanog ka rješenjima 5. Napredne pretrage i alati za provjeru vjerodostojnosti informacija 6. Istraživačko novinarstvo kroz prizmu projektnog upravljanja 7. Baze i korisni alati za istraživački rad novinara 8. Istraživačko novinarstvo u tradicionalnim elektronskim medijima - radio 9. Istraživačko novinarstvo u tradicionalnim elektronskim medijima - televizija 10. Mobilno novinarstvo 11. Osnove snimanja (svjetlost, zvuk, osnovni kadrovi, pravilo trećine) 12. Rekonstrukcija događaja - značaj i primjena 13. Storiteling (eng. storytelling) - montiranje 14. Istraživačko novinarstvo i društvene mreže - izazovi i perspektive 15. Transparentnost i pretrage na društvenim mrežama - botovi i trolovi
Teaching Methods
Nastava na predmetu izvodiće se predstavljanjem tema i razgovorom o pitanjima iz nastavne materije, kao i čitanjem zadatih materijala i izradom kolokvija i radova iz predispitnih obaveza. Temeljna predmetna obaveza za sve studente je redovno pohađanje nastave, čitanje nastavnih materijala i izrada predispitnih obaveza u toku semestra. Da bi stekao uslov za ovjeru urednog pohađanja predmeta (potpis), student(ica/kinja) može ukupno izostati najviše tri sedmice, odnosno 20% nastave svih časova i predavanja i vježbi na predmetu. Međutim, samo oni studenti koji redovno pohađaju i časove predavanja i časove vježbi mogu dobiti bodove za pohađanje. Studente koji se budu posebno isticali u radu na času, nastavnik može nagraditi i sa dodatnim bodovima.
Literature
  1. Valić Nedeljković, D., Nikolić, M, Stjepić, D. i dr. (2020). Savremene novinarske veštine. Novi Sad: Novosadska novinarska škola. (Original title)
  2. Hjugo de Berg (2007). Istraživačko novinarstvo, Beograd: CLIO. (Original title)
  3. Mirosavljević, M. (2009). Istraživačko novinarstvo. Sarajevo: Fridrih Ebert Štitung. (Original title)
Evaluation and grading
Provjera znanja vršiće se tokom semestra, u vidu predispitnih obaveza, kao i na kraju semestra, iz ispita, u vrijeme redovnih ispitnih rokova. Predispitne obaveze se sastoje iz: dva (2) kolokvija (po 20 bodova), aktivnosti na času (5 bodova) i urednog i aktivnog pohađanja predmeta (5 bodova). Na predispitnim obavezama može se ukupno osvojiti najviše 50 bodova. Aktivno pohađanje predmeta Da bi stekao bodove za aktivno pohađanje predmeta, student(ica/kinja) može ukupno izostati najviše sa 20% nastave iz predmeta. Kolokvij Kolokvij je kreativni rad koji se izvodi u toku semestra. Nastavnik će na početku semestra bliže objasniti način izvođenja i termine kolokvija. Za studente koji, iz bilo kojeg razloga, ne urade kolokviju, smatraće se da ga nisu položili i dobiće nula (0) bodova. Konačna ocjena iz predmeta se izvodi sabiranjem uspjeha postignutog na svim elementima provjere znanja, odnosno sabiranjem bodova iz predispitnih obaveza (maksimalno 50) i bodova iz ispita (maksimalno 50). Za uspješno ispunjenje predmetnih obaveza, odnosno za sticanje minimalne prolazne ocjene (6), student mora ukupno osvojiti najmanje 51 bod iz predispitnih i ispitnih obaveza na predmetu. Ocjena sedam (7) odražava uspjeh od 61 do 70 bodova, ocjena osam (8) od 71 do 80 bodova, ocjena devet (9) od 81 do 90 bodova, a ocjena deset (10) od 91 do 100 bodova.
Specific remarks