Navigation

SR1-55 - Kreativne tehnike u socijalnom radu (SR1-55)

Course specification
Type of study Bachelor academic studies
Study programme
Course title Kreativne tehnike u socijalnom radu (SR1-55)
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
SR1-55 elective 7 2L + 1E 3.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
Prerequisite Form of prerequisites
nema uslovljenosti
Learning objectives
Osnovni sadržaj predmeta je sticanje teorijskih i praktičnih znanja o kreativnim i ekspresivnim tehnikama i razvoj vještina za njihovu primjenu u radu sa različitim kategorijama korisnika i u različitim kontekstima socijalnog rada.
Learning outcomes
Studenti će biti u stanju da primijene različite kreativne i ekspresivne tehnike u pomažućem procesu, kao i da definišu i razumiju načela i razloge njihove upotrebe u socijalnom radu. Studenti će kroz rad u radionicama dobiti neposredna iskustva u primjeni pojedinih kreativnih i ekspresivnih tehnika u radu sa određenim grupama korisnika, i biti u stanju da prepoznaju i analiziraju vlastita iskustva.
Content
1. Kreativnost i ekspresivnost, kreativne i ekspresivne tehnike; 2. Fantastična realnost i izražavanje kroz metaforu; divergentna produkcija i fantaziranje; lijeva i desna hemisfera; 3. Svrha upotrebe kreativnih i ekspresivnih tehnika; 4. Osnovna načela primjene kreativnih i ekspresivnih tehnika; 5. Praktične vještine u pomažućem procesu; 6. Faktori uspješne komunikacije sa korisnicma, etika u pomažućem procesu; 7. Upotreba kreativnih i ekspresivnih tehnika u socijalnom radu; 8. Mogućnosti korištenja različitih medija i metafore u socijalnom radu; 9. Osnovna sredstva za terapiju igrom u socijalnom radu; 10. Kreativni pristupi u prikupljanju podataka i pričanju korisnikove priče uz mogućnosti korištenja likovnog izraza; 11. Uloga priča i bajki uz mogućnosti korištenja likovnog izraza u pomažućem procesu; 12. Elementi scenske ekspresije (igranje uloga, forum teatar i playback teatar); 13. Psihodrama; 14. Radionica kao model rada u socijalnom radu;
Teaching Methods
Predavanja i vježbe, interaktivna nastava, iskustveno učenje u grupi i rad u radionicama.
Literature
  1. Pregrad, J. (1996). Ekspresivne i kreativne tehnike. U: Pregrad, J. (ur.) Stres, trauma, oporavak. Zagreb: Društvo za psihološku pomoć. Str: 111-135. (Original title)
  2. Pregrad, J. (2004). Primjena metafore, kreativnih i ekspresivnih tehnika u superviziji. U: Ajduković, M. i Cajvert, L. (ur.) Supervizija u psihosocijalnom radu. Zagreb: Društvo za psihološku pomoć. Str: 209-252 (Original title)
  3. Betteheim, B. (1979). Značenje bajki. Beograd: Zenit. (odabrana poglavlja). (Original title)
  4. Džokić, Z. (2010). Moć psihodrame. Novi Sad: Psihopolis. (odabrana poglavlja). (Original title)
  5. Chetnik, M. (2008). Tehnike u dječijoj terapiji. Zagreb: Psihodinamske strategije. Str: 17 -22; 55-58. (Original title)
Evaluation and grading
Provjera znanja će se vršiti tokom semestra u vidu predispitnih obaveza, kao i na kraju semestra, završnim ispitom u vrijeme redovnih ispitnih rokova. Predispitne obaveze se sastoje iz dva (2) kolokvijuma (po 20 bodova) i redovnog i aktivnog pohađanja predmeta (10 bodova). Na predispitnim obavezama može se ukupno osvojiti najviše 50 bodova. Završni ispit se obavlja u pravilu usmeno. Na završnom ispitu se provjerava znanje iz cijelog gradiva. Završni ispit nosi najviše 5o bodova. Konačna ocjena iz predmeta se izvodi sabiranjem uspjeha postignutog na svim elementima provjere znanja, odnosno sabiranjem bodova iz predispitnih obaveza (maksimalno 50) i bodova iz ispita (maksimalno 50).