Навигација

Б54724 - Визуелне комуникације

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмГрафичко инжењерство - 240 ECTS
НазивВизуелне комуникације
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
Б54724изборни72П + В5.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предмета
    Оспособљавање студената на апстрактно мишљење и стицање основних знања из области. Циљо овог програма је да се студенти кроз теоретски и практични рад у оквиру ове области, упознају са основама визуелних комуникација, као једној од битних и важних области у изучавању графичког дизајна. Комуникација представља једну од основних људских потреба и човјек је то чинио од најранијих дана преко првих цртежа у пећинама па преко пиктограма и сликовног писма до модерних визуелних порука. Пиктограми су веома погодни за комуникацију јер превазилазе језичке баријере. Развој нових комуникационих технологија и потреба за бржом комуникацијом наметнуо је и већу потребу за коришћењем постојећих као и креирање нових пиктограма. Без доброг заштитног знака и логотипа готово је незамислива визуелна комуникација у савременом начину оглашавања и развијања квалитетног бренда. Уз постојеће примјере студенти ће се обучавати да креирају нове пиктограме, логотипе и заштитне знакове.
    Исходи учења (стечена знања)
    Стечена знања се користе у струци, самосталном раду и даљем образовању.
    Садржај предмета
    Увод у предмет, појам визуелног комуницирања и његов значај. Изучавају се области пиктограма, логотипа, сигнума и заштитног знака. Од пиктограма из палеолита до пиктограма урбаних средина и компјутерских комуникација. Форма графичких поједностављених симбола при визуелном комуницирању. Подјела пиктограма по форми и намјени. Визуелне комуникације у ентеријеру и екстеријеру. ВЈЕЖБА 1. Пиктограм, на задату тему. Појам логотипа. Логотип фирме, производа, или манифестације. ВЈЕЖБА 2. Логотип појма, на задату тему 3 ком. Заштитни знаци и начин класиковања. Редизајн знакова и анализа примјера. Визуелни идентитет. Основни стандарди код израде визуелног идентитета фирме, манифестације или производа. Знак, логотип, боја, летеринг, обиљежавање у ентеријеру и екстеријеру, пословна документација и рекламна галантерија. Начин презентације дизајнерског рада. Дизајн савремено обликованог заштитног знака. Бренд и елементи који утичу на стварање бренда. Примјери из домаће и стране праксе. Графички стандарди. У овом дијелу студенти примјењују стечена знања из предходних вјежби и презентују тај резултат кроз комплекснији задатак. Књига графичких стандарда, објашњења и примјери. ВЈЕЖБА 3. Заштитни знак и логотип. ВЈЕЖБА 4. Примјена истих на пословној документацији (меморандум, коверта, визит карта…)
    Методе извођења наставе
    Предавања, вјежбе и консултације.
    Литература
    1. Anistatija Miller, Jared Bronjn, Logos: Making a Strong Mark, Rockport, 2004
    2. Фрухт, М.; Ракић, М.; Ракић, И., Графички дизајн креација за тржиште, Завод за издавање уџбеника и наставних средстава, Београд, 2004
    3. Недељковић, М., Маркетиншки приручник, Д.О.О, Дневник - Новине и часописи, Нови Сад, 2001
    4. Недељковић, С.; Недељковић, У., Писмо и типографија, Факултет техничких наука, Нови Сад, 2012
    Облици провере знања и оцењивање
    Писмени (графички радови) и усмени испит.