Navigation

MP-4 - Politički menadžment (MP-4)

Course specification
Type of study Master academic studies
Study programme
Course title Politički menadžment (MP-4)
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
MP-4 mandatory 1 3L + 2E 6.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
Prerequisite Form of prerequisites
Upisana prva godina master studija -
Learning objectives
Upoznavanje studenta sa osnovnim kategorijalnim sistemom i pojmovima koji se odnose na politički menadžment, upoznavanje sa novim paradigmama savremenog političkog marketinga, pretpostavkama i ograničenjima kreiranja efektivnog političkog menadžmenta, te osnovama upravljanja političkim procesima.
Learning outcomes
Uspješnim završetkom predmeta Politički menadžment i savladavanjem gradiva student će steći osnovna teoretska i praktična znanja o političkom menadžmentu, potrebna za upravljanje političkim partijama i drugim organizacijama, vođenje izbornih kampanja, upravljanje politikima i sl.
Content
Uvodna rasprava; Nove paradigme političkog menadžmenta; Pretpostavke i ograničenja kreiranja efektivnog političkog menadžmenta; Komunikacija kao bazični instrument političkog menadžmenta; Upravljanje političkim partijama i organizacijama; Opšta karakteristika savremenih pokreta; Raspad ideje o državi blagostanja; Marketing osnova i program društvenih organizacija; Istraživanje marketinga društvenih grupa; Upravljanje političkim procesima; Lobiranje
Teaching Methods
Predavanja i vježbe sa interaktivnim učenjem. Interaktivno učenje po grupama. Prikazivanje video meterijala i dokumentarnih filmova. Seminari iz literature. Pisani seminarski radovi. Usmeni komentari i kraće prezentacije na času. Konsultacije.
Literature
  1. Johnson, D. W. ed. (2009): Routledge Handbook of Political Management, New York: Routledge
  2. Slavujević, Z. (2008): Političko komuniciranje, politička propaganda, politički marketing, Beograd: Fakultet političkih nauka, Čigoja;
  3. Cerfas, A., Radojković, M. (2011): Menadžment političke komunikacije, KAS, Beograd;
  4. Chomsky, N. (1997): Media control. New York: Seven Stories Press;
  5. McNair, B. (2003): Uvod u političku komunikaciju, Fakultet političkih znanosti, Zagreb;
Evaluation and grading
Provjera znanja vršće se tokom semestra, u vidu predispitnih obaveza, kao i na kraju semestra pristupitisvi studenti koji su ispunili predispitne obaveze. Završni ispit se organizuje usmeno. Predispitne obaveze se sastoje iz: dva (2) kolokvija (po 20 bodova), aktivnosti tokomnastave i vježbi (5 bodova) i urednog i aktivnog pohađanja predmeta (5 bodova). Na predispitnim obavezama može se ukupno ostvariti 50 bodova. Konačna ocjena iz predmeta se izvodi sabiranjem uspjeha postignutog na svim elementima provjere znanja, odnosno sabiranjem bodova iz predispitnih obaveza (maksimalno 50) i bodova iz ispita (maksimalno 50). U zavisnosti od ostvarenog broja bodova konačna ocjena se formura prema Pravilima studiranja na prvom i drugom ciklusu studija na Univerzitetu u Banjoj Luci (Član 47)., na završnom ispitu, u vrijeme redovnih ispitnih rokova.
Specific remarks
-