Navigation

N-37-17 - Sociologija kulture

Course specification
Type of study Bachelor academic studies
Study programme
Course title Sociologija kulture
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
N-37-17 elective 5 3L + 1E 4.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
Prerequisite Form of prerequisites
Upisan peti semestar
Learning objectives
U okviru predmeta biće obrađeni pojam kulture, odnos kulture i društva, funkcije kulture u društvu, kulturne potrebe i vrijednosti, odnos ličnosti i kulture, odnos religije i kulture, etnonacionalizam i kulturni relativizam, multikulturalizam, interkulturalizam, transkulturalizam, kulturni konflikti, kultura tolerancije, globalizacija u kulturi, kultura novih društvenih pokreta, potkultura i protivkultura.
Learning outcomes
Studenti će moći razumjeti i samostalno analizirati osnovne pojmove iz kulture i civilizacije, samostalno pratiti osnovne teorijske domašaje u okviru različitih teorijskih pristupa, s posebnim osvrtom na savremene teorije i društva, razvijati cjelovit i kritički pristup kulturnim fenomenima, samostalno prosuđivati o savremenim dilemama i pitanjima iz ove oblasti.
Content
1. Pojam, predmet i zadaci sociologije kulture 2. Dihotomni modeli kao pukotine kulture 3. Teorijski pravci 4. Mape kulture 5. Kultura i jezik 6. Društvo i kultura 7. Kulturni relativizam i etnocentrizam 8. Multikulturalizam, kulturni pluralizam i transkulturalizam 9. Kulturne promjene u kulturni razvoj 10. Funkcije kulture 11. Stilovi života 12. Medijska kultura i masovne komunikacije 13. Masovna kultura 14. Kultura, modernizacija, tranzicija 15. Postmoderna i virtuelna kultura
Teaching Methods
Predavanja i vježbe sa inetraktivnim pristupom. Seminarski radovi studenata uz zajedničku analizu i kritičko promišljanje. Prezentacija pogodnih video materijala i razgovor nakon prezentacije.
Literature
  1. Koković Dragan (2005) Pukotine kulture, Prometej, Novi Sad (Original title)
  2. Kloskovska Antoljina (2001) Sociologija kulture, Čigoja štampa, Beograd (Original title)
  3. Eliot Tomas (1995) Ka definiciji kulture, Prosveta, Niš (Original title)
  4. Iglton Teri (2002) Ideja kulture, Naklada Jesenski i Turk, Zagreb (Original title)
  5. Ilić Miloš (1991) Sociologija kulture i umetnosti, Naučna knjiga, Beograd (Original title)
Evaluation and grading