Navigation

DSDN-SM-7 - Medijska pismenost i medijska kultura

Course specification
Type of study Doctoral studies
Study programme
Course title Medijska pismenost i medijska kultura
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
DSDN-SM-7 mandatory 2, 3 4L + 2E 8.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
Prerequisite Form of prerequisites
Learning objectives
Cilj je da se studenti bliže upoznaju sa: razvojem i nivoima medijske pismenosti, njenim konceptualnim okvirom, medijskim obrazovanjem, informacionom pismenosti, strategijama i pravci razvoja medijskog obrazovanja, kao i sa osnovnim principima u medijskom obrazovanju, značajem i novim vrijednostima medijske kulture i medijske pismenosti i digitalnim i medijskim kompetencijama.
Learning outcomes
Nakon pohađanja predmeta, studentima će biti jasni najvažniji aspekti medijske kulture, načini sticanja različitih nivoa medijskog obrazovanja, kao i njihova primjena u svakodnevnom korištenju medijskog sadržaja.
Content
Medijska kultura: osnovni pojmovi i razlike između medijske, masovne i popularne kulture Teorije o uticaju medija Kritika medija u dominantnim teorijama kulture Studije kulture i medijska kultura Medijska publika – prijem i korištenje medijske kulture Koncept pismenosti 21. vijeka Medijska pismenost: konceptualni okvir medijske pismenost Razvoj medijskog obrazovanja Četiri modela medijskog obrazovanja Nivoi medijske pismenosti Sfere, akteri i vještine medijske pismenosti Medijska i informaciona pismenost (MIL) Vodeće orijentacije medijske pismenosti Novi načini učenja kroz medijsku pismenost Pet ključnih koncepata medijske pismenosti
Teaching Methods
Nastava na predmetu izvodiće se predstavljanjem nastavnih tema, razgovorom o najvažnijim dijelovima nastavne materije, proučavanjem i prezentacijom zadatih sadržaja i pisanjem radova iz predispitnih obaveza.
Literature
  1. Kelner, D. Medijska kultura, Clio, Beograd, 2004. (Original title)
  2. Rašević, D. Medijska kultura i medijska pismenost, Udruženje sociologa, Banja Luka, 2014. (Original title)
  3. Poter, DŽ. Medijska pismenost, Clio, Beograd, 2011 (Original title)
  4. Jolls, T. Literacy for 21st Century: An Overview & Orientation Guide To Media Literacy Education, Center for Media Literacy, 2008. (Original title)
  5. David Buckingham, Media Education: Literacy, Learning and Contemporary Culture, Cambridge: Polity Press, 2003. (Original title)
Evaluation and grading
Rad kandidata/kinje vrednovaće se tokom semestra u vidu predispitnih obaveza, kao i na kraju semestra, iz ispita, u vrijeme redovnih ispitnih rokova. Predispitne obaveze sastoje se od: dva (2) kolokvija (po 20 bodova), jednog (1) seminarskog rada na zadanu temu sa urednim pohađanjem i/ili prezentacijim rada (10 bodova). Na predispitnim obavezama može se ukupno osvojiti najviše 50 bodova. Kolokviji se sastoje iz pismenih radova koji se izvode u toku semestra. Nastavnik će na početku semestra bliže objasniti način izvođenja i termine kolokvija.