Навигација

МСР-2 - Савремене теорије и терапијски модели у социјалном раду

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије другог циклуса
Студијски програмСоцијални рад
НазивСавремене теорије и терапијски модели у социјалном раду
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
МСР-2обавезан13П + 1В5.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Уписан први семестар мастер студија-
    Циљеви изучавања предмета
    Усвајање теоријских знања о главним психотерапијским моделима и могућностима њихове примјене у пракси социјалног рада.
    Исходи учења (стечена знања)
    Овако конципирана настава пружа студентима савремено професионално образовање према стандардима струке, што треба да омогући одговарајуће промјене у погледу њихове компетенције да се активно баве терапијским радом. Жељени исходи учења могу се постићи приступом који у највећој мјери ангажује студенте у практичним активностима које су непосредно повезане са њиховим компетенцијама уз активну партиципацију и оспособљавање за самосталан професионални рад.
    Садржај предмета
    Стручни стандарди социјалног рада и могућност за примјену различитих терапијских модела; Психодинамска терапија – теоријске основе, методе и технике терапије. Примјена у социјалном раду; Бихејвиорално-когнитивна терапија– теоријске основе, методе и технике терапије. Примјена у социјалном раду; Гешталт терапија и Терапија реалности– теоријске основе, методе и технике терапије. Примјена у социјалном раду; Егзистенцијалистичка терапија и Трансакциона анализа - теоријске основе, методе и технике терапије. Примјена у социјалном раду; Приступ усмјерен на кризу и Социо-хуманистички модели терапије – теоријске основе, методе и технике терапије. Примјена у социјалном раду; Породична терапија и Системска породична терапија – теоријске основе, методе и технике терапије. Различити приступи породичној терапији. Примјена у социјалном раду; Рекапитулација основних терапијских модела у социјалном раду – теоријске основе, методе и технике различитих терапија. Примјена различитих терапијских модел у социјалном раду и могућности еклектичког приступа
    Методе извођења наставе
    Настава на предмету ће се изводити представљањем тема и разговором о питањима из наставне материје, као и читањем заданих материјала и писањем колоквија и радова из предиспитних обавеза.Темељна предметна обавеза за све студенте је редовно похађање наставе, читање наставних материјала и писање предиспитних обавеза у току семестра.
    Литература
    1. Vidanović, I. (2008). Terapijski modeli socijalnog rada, (treće autorsko izdanje), Beograd.
    2. Pejn, M. (2000). Savremene teorije socijalnog rada, Filozofski fakultet u Banjoj Luci, Komesgrafika.
    3. Nowak, J. (2004). Mrežni socijalni rad, Filozofski fakultet Banja Luka, Komesgrafika
    4. Влајковић, Ј. (1992). Животне кризе и њихово превазилажење, Нолит, Београд
    5. Роџерс, К. (1985). Како постати личност, Нолит
    Облици провере знања и оцењивање
    Ток наставног процеса и његови исходи прате се, вреднују и евалуирају у оквиру шест компоненти које у коначници могу да ве вреднују са максималних 100 бодова. 1. Присуство и активности током организованог наставног рада/предавањима (0-10 бодова) 2. Самостални рад на упознавању теорије, њене примјене у пракси и критичких процјена вриједности теорије и праксе (0-15 бодова)29 3. Прикази књига, научних и стручних чланака (0-15 бодова) 4. Рад на литератури (Прикази књига, научних и стручних чланака из додатне литературе)(0-10 бодова) 5. Тест знања/колоквијум (0-20 бодова) 6. Завршни испит – Теоријски-емпиријска-развојна елаборација изабраног проблема/теме (завршни дио испита) (0-30 бодова)
    Посебна назнака
    -