Навигација

М21038 - Биоремедијација отпадних материјала

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије другог циклуса
Студијски програмХемијско инжењерство
НазивБиоремедијација отпадних материјала
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
М21038обавезан13П + В6.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    НемаНема
    Циљеви изучавања предмета
    Стицање научних и академских вјештина из области теоријске и практичне примјене метаболичких потенцијала микроорганизама, биљака и животиња у сврху обраде отпадних материјала (in situ и ex situ), у складу са савременим правцима развоја науке и струке у овој области.
    Исходи учења (стечена знања)
    Детаљно познавање теорије и технике стварања оптималних услова за раст и умножавање погодних микроорганизама, као и за неометан животни циклус биљака и животиња, а у сврху обраде отпадних материјала, самостално организовање одабраног процеса, као и познавање најновијих научних и стручних достигнућа у овој области.
    Садржај предмета
    Теоријска настава Анализа карактеристика отпадних материјала и локалитета; проучавање физиологије микроорганизама, биљака и животиња од којих зависе ток и трајање процеса биоремедијације; детаљно разматрање и коришћење in situ и ex situ техника биоремедијације; детаљна анализа економичности поступака производње. Практична настава Избор технике биоремедијације и дефинисање њених циљева и исхода у складу са препознатим еколошким проблемом; кориштење научне и стручне литературе; анализа и дискусија најновијих сазнања у овој области; израда и презентација семинарског рада.
    Методе извођења наставе
    Интерактивна предавања и консултације у групи или самостално зависно од броја студената; рад на рачунару, коришћење електронских база података са интернета, израда и презентација семинарског рада
    Литература
    1. S. Das (ed.): Microbial Biodegradation and Bioremediation, Elsevier Inc., 2014.
    2. J.B. Velázquez-Fernández, S. Muñiz-Hernández (eds.): Bioremediation – Procesess, Challenges and Future Prospects, Nova Science Publishers Inc., New York, New York, USA, 2014.
    3. M.H. Fulekar (ed.): Environmental Biotechnology, Science Publishers, Enfield, USA, 2010.
    Облици провере знања и оцењивање
    Похађање наставе: - Семинар 50 Завршни испит 50 Вјежбе (лаб. или рачунске): - Тестови провјере знања (2) Укупно 100 бод.
    Посебна назнака
    Нема