Навигација

Н20-20 - Савремено новинарство

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмНовинарство и комуникологија
НазивСавремено новинарство
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
Н20-20обавезан42П + 2В6.0
Наставници
Наставник (предавач)
    Наставник/сарадник (вежбе)
      Условљност другим предметимаОблик условљености
      Према Правилима студирања првог циклуса студија.
      Циљеви изучавања предмета
      Концепт и садржај предмета усмјерени су на разумијевање друштвеног контекста, тј. фактора који примарно детерминишу савремено новинарство. У том смислу, поред екстерних, неопходно је разумијевање интерних фактора који, укључујући личне афинитете и преференције медијских комуникатора, одређују ниво професионализма у савременом новинарству. Стицање знања и вјештина неопходних за професионалан ангажман у савременим медијским системима представља циљ предмета "Савремено новинарство".
      Исходи учења (стечена знања)
      Студенти/-киње биће оспособљени за рад у медијским организацијама које припадају различитим моделима и које дјелују у савременим медијским системима. Поред фундаменталих знања и вјештина у сфери новинарства и медија, биће им омогућено стицање знања и вјештина специфичних и неопходних за професионални ангажман у новим медијима. Студенти/-киње поред разумијевања позиције масовних медија у савременом друштву и дигиталном окружењу, биће упознати са савременим процесима у сфери медија, новинарским алатима и родовима, новинарским језиком, новинарским процесом производње и са концептом одговорности у савременом новинарству.
      Садржај предмета
      1. Савремено новинарство - одређење појма и функције 2. Новинарство у савременом дигиталном окружењу - токови развоја 3. Новинарски родови 4. Новинарски језик - разумљивост, језичке препреке и манипулације језиком 5. Избор вијести - вриједност вијести и чувари капија, вријеме, динамика, статус, идентификација 6. Истраживање - основи истраживања, потпуност и провјера, реконструкција 7. Истраживачко новинарство 8. Креирање медијских садржаја и редиговање 9. Презентација медијских садржаја у односу на различите врсте медија 10. Организација редакције и редакцијски менаџмент 11. Спољни утицаји и лична одговорност 12. Научно новинарство 13. Конструктивно новинарство и сродни концепти 14. Новинарство података 15. Мобилно новинарство
      Методе извођења наставе
      Настава на предмету изводиће се представљањем тема и разговором о питањима из наставне материје, као и читањем задатих материјала и израдом колоквијума и радова из предиспитних обавеза. Темељна предметна обавеза за све студенте је редовно похађање наставе, читање наставних материјала и израда предиспитних обавеза у току семестра. Да би стекао услов за овјеру уредног похађања предмета (потпис), студент(ица/киња) може укупно изостати највише три седмице, односно 20% наставе свих часова и предавања и вјежби на предмету. Међутим, само они студенти који редовно похађају и часове предавања и часове вјежби могу добити бодове за похађање. Студентe који се буду посебно истицали у раду на часу, наставник може наградити и са додатним бодовима.
      Литература
      1. Рус-Мол, Ш. и Загорац Кершер, А. (2015). Новинарство (друго издање). Београд: Clio.
      2. Англер, М. В. (2019). Увод у научно новинарство. Београд: Центар за промоцију науке.
      3. Рук, Р. (2011). Европски медији у дигиталном добу, Београд: Clio.
      Облици провере знања и оцењивање
      Провјера знања проводиће се током семестра, у виду предиспитних обавеза, као и на крају семестра, из испита, у вријеме редовних испитних рокова усмено. Предиспитне обавезе се састоје из: два (2) колоквија (по 20 бодова), активног учешћа на часовима предавања и вјежби (5 бодова) и уредног похађања предмета (5 бодова). На предиспитним обавезама може се укупно освојити највише 50 бодова. Да би стекао бодове за активно похађања предмета, студент(ица/киња) може укупно изостати највише три недјеље, односно 20% наставе из предмета. Завршни испит обавља се усмено и на њему се провјерава знање из цијелог градива. Завршни испит носи највише 50 бодова. Коначна оцјена из предмета се изводи сабирањем успјеха постигнутог на свим елементима провјере знања, односно сабирањем бодова из предиспитних обавеза (максимално 50) и бодова из испита (максимално 50).