Navigacija

S-24 - Sociologija rada

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Sociologija
Naziv Sociologija rada
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
S-24 obavezan 4 2P + 2V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
    Nastavnik/saradnik (vežbe)
      Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
      Upisan četvrti semestar Uslovi pohađanja predmeta i polaganja ispita iz predmeta bliže su definisani u Odluci o praćenju i vrednovanju rada studenata u školskoj 2013/2014. godini Fakulteta političkih nauka.
      Ciljevi izučavanja predmeta
      Cilj je da sudenti i studentinje će kroz nastavne aktivnosti ovladati temeljnim pojmovima iz oblasti sociologije rada i drugih srodnih disciplina koje su s njom povezane, i biće sposobni da kritički proširuju svoja znanja, formulišu istraživačke probleme i bave se samostalnim istraživanjima.
      Ishodi učenja (stečena znanja)
      Sudenti i studentinje će kroz nastavne aktivnosti ovladati temeljnim pojmovima iz oblasti sociologije rada i drugih srodnih disciplina koje su s njom povezane, i biće sposobni da kritički proširuju svoja znanja, formulišu istraživačke probleme i bave se samostalnim istraživanjima.
      Sadržaj predmeta
      Osnovne teme: 1. Nauka – Sociologija rada 2. Društvo i rad 3. Kultura, čovjek i rad 4. Rad 5. Proizvodnja 6. Proizvodne i radne ustanove 7. Društvene i radne grupe 8. Motivacija rada 9. Organizacija rada i proizvodnje 10.Menadžment i marketing 11.Rad i konflikti 12.Rad i devijacije rada (otuđenje, stres) 13.Rad i devijacije rada (dosada, monotonija, umor) 14. Rad i devijacije rada (mobing na radu, povrede i nesreće, zaštita na radu) 15.Rad i ekologija
      Metode izvođenja nastave
      Nastava na predmetu će se izvoditi predstavljanjem tema i razgovorom o pitanjima iz nastavne materije, kao i čitanjem zadanih materijala i pisanjem kolokvija i radova iz predispitnih obaveza. - Temeljna predmetna obaveza za sve studente je redovno pohađanje nastave, čitanje nastavnih materijala i pisanje predispitnih obaveza u toku semestra. - Da bi stekao uslov za ovjeru urednog pohađanja predmeta, student može ukupno izostati najviše tri nedjelje, odnosno 20% nastave iz predmeta. Za studente koji kasne na čas više od deset minuta ili koji čas napuste deset i više minuta ranije smatraće se da nisu prisustvovali tom času.
      Literatura
      1. Osnovna literatura: B. Kovačević i dr., sociologija rada (Uvod), Saobraćajni fakultet, Doboj, 2008.
      2. Dopunska literatura: 1. Bolčić S., Svet rada u transformaciji, Beograd, „Plato“, 2003. 2. Vajt H. V. Mlađi, Čovek organizacije, Beograd, „Prosveta“, 1967. 3. Vejnović D., Vejnović V., Poslovna kultura, Banja Luka, 2007. 4. Walker R. C., Moderna tehnologija i civilizacija, Zagreb, „Naprijed“, 1968. 5. Gidens E., Sociologija, Beograd, „Ekonomski fakultet“, 2005. 6. Di Džordž R. T., Poslovna etika, Beograd, „Filip Višnjić“, 2003. 7. Mamford Luis, Tehnika i civilizacija, Novi Sad, „Mediterran“, 2009.
      3. 8. Mumford L., Mit o mašini: Pentagon moći, 2, Zagreb, „Grafički zavod Hrvatske“, 1986. 9. Mumford L., Mit o mašini: Tehnika i razvoj čovjeka, 1, Zagreb, „Grafički zavod Hrvatske“, 1986. 10. Marković Ž. D., Sociologija zaštite na radu, Beograd, „Privredni pregled“, 1981. 11. Miller C. D., Form H. V., Industrijska sociologija, Zagreb, „Panorama“, 1966. 12. Milošević B., Umeće rada, Novi Sad, „Prometej“, 2004. 13. Sociologija rada, Beograd, 1973. 14. Stojković M., Uvod u socijalnu istoriju rada, N
      Oblici provere znanja i ocenjivanje
      Predispitne obaveze se sastoje iz: dva (2) kolokvija (po 20 bodova), aktivnog učešća u istraživačkom radu (do 5 bodova) i prisustva nastavi i vježbama (do 5 bodova). Na predispitnim obavezama može se ukupno osvojiti najviše 50 bodova. Kolokvij Kolokvij je pismeni test koji se izvodi u toku semestra. Nastavnik ili saradnik će na početku semestra bliže objasniti način izvođenja i termine kolokvija. Studenti su obavezni pisati kolokvije i za one koji, iz bilo kog razloga, ne pristupe kolokviju, smatraće se da ga nisu položili i dobiće nula (0) bodova, u skladu sa Odlukom o praćenju i vrednovanju rada studenata u školskoj 2013/2014. godini. Aktivnost Bodove na aktivnost student može steći na osnovu učešća u israživanju koje će biti sprovedeno u toku semestra. Na osnovu učešća i urađenih analiza i izvještaja može steći od 0 do 5 bodova na aktivnost. Završni ispit Završni ispit obavlja se usmeno i na njemu se provjerava znanje iz cijelog gradiva. Završni ispit nosi najviše 50 bodova.