Navigacija

MN-3 - Analiza medija

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije drugog ciklusa
Studijski program Novinarstvo i komunikologija
Naziv Analiza medija
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
MN-3 obavezan 1 3P + 1V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Prema pravilima studiranja drugog ciklusa studija i drugih akademskih akata koji se odnose na pomenuti nivo studija. Odslušana nastava i predavanja.
Ciljevi izučavanja predmeta
Upoznati studente sa svetskim procesima koje upravljaju strukturom, stvaranjem i distribucijom medijskih institucija, a time i medijskih sistema. Analize su usmerena na probleme koncentracije i centralizacije medijskog kapitala, pitanja akvizicicije, merdžera, džoint-venčera s jedne, i problem konvergencije, s druge strane. Pored toga, glavne teme unutar predmeta odnosiće se na neka važna unutrašnja pitanja etičkog funkcionisanja medijske produkcije i diseminacije, kao što su: procesi preuzimanja vesti i karakter informacione piramide, upotreba spina i političke manipulacije na vesti, problem klijentelizma, problem manipulacije kontekstom, upotreba anonimnih izvora, komunikacioni suverenitet, budućnost novih medija i drugo.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Studenti mogu da steknu uvide u aktuelne problem medijske produkcije, postprodukcije i diseminacije. Oni će imati priliku da upoznaju prirodu i delovanje najvažnijih svetskih tokova koji utiču na funkcionisanje i organizaciju medija. Studenti će moći da prepoznaju i označe medijske procese koji potvrđuju postojanje i uticaj klijentelizma na karakter vesti i njen opseg trajanja i karakterne(emitovanja). Studenti će moći da objasne tokove nastanka i kreiranja medijskog sadržaja i da prepoznaju neetičke pristupe u novinarskoj obradi sadržaja.
Sadržaj predmeta
Medijski sistemi i tipologije medijskih sistema; Savremeni procesi u medijskim sistemima; Proizvodnja i razmena sadržaja masovnih medija; Distribucija i problem preuzimanja medijskog sadržaja; Finansiranje sadržaja masovnih medija; Uticaj filtera i regulatora na medijski sadržaj; Formalna i neformalna kontrola medijskih sadržaja (regulativa, samoregulativa i etika). ideologija i propaganda i kreiranje medijskog sadržaja;medijski sadržaj na internetu.
Metode izvođenja nastave
Predavanja ex cathedra, interaktivnost pojedinca, grupni radovi, vežbe, konsultacije, uključivanje u projektni rad (kad je to moguće).
Literatura
  1. Tatjana, T. Duronjić (2011). "Komunicranje u medijasferi", Romanov/Bard-fin, Beograd; Stjuart Prajs (2011). "Izučavanje medija". Beograd: Clio. Džozef Tjurou, (2012). "Mediji danas". Beograd: Clio. Adam Brigs, Pol Kobli, (2005). "Uvod u studije medija". Beograd: Clio. Štefan Rus Mol/ Ana J. Z. Keršer, (2014). "Novinarstvo II". Beograd: Clio. Slobodan Reljić, (2021). "Volja za laž - novi svetski dezinformativni poredak". Beograd: Clio. Marčelo Foa, (2017). "Gospodari medija". Beograd: Clio.
  2. Ljubiša Despotović i Zoran Jevtović (2019). "Geopolitika medija". Kultura polisa i Kairos: Novi Sad. Manuel Kastels, (2014). "Moć komunikacije." Beograd: Clio. Ričard Ruk, (2011). "Evropski mediji u digitalnom dobu". Beograd: Clio. Radojković, M./Stojković, B./ Vranješ, A. (2015). "Međunarodno komuniciranje u informacionom dobu". Beograd: Clio.
  3. Dejvid, Džajls, (2011). "Psihologija medija". Clio: Beograd; Siva Vajdijanatan, (2018). "Antidruštvene mreže". Clio: Beograd.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Provera znanja studenata će se vršiti preko kolokvijuma, samostalnih radova i završnog ispita.
Posebna naznaka
Šifra predmeta MN-3