Navigacija

OA19AK2 - Arhitektonske konstrukcije 2

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Arhitektura
Naziv Arhitektonske konstrukcije 2
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
OA19AK2 obavezan 3 2P + 1V 4.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Arhitektonske konstrukcije 1 Za slušanje predmeta - osvojen prag od 25,5 bodova na vježbama iz predmeta Arhitektonske konstrukcije 1. Za polaganje predmeta – položen predmet Arhitektonske konstrukcije 1 i osvojen prag od 25,5 bodova na vježbama iz Arhitektonskih konstrukcija 2.
Ciljevi izučavanja predmeta
Osnovni cilj predmeta je konstruisanje i materijalizacija (armirano betonske i čelične zgrade) većih stambenih i javnih zgrada. Preciznije, cilj predmeta je da student bude u mogućnosti da nad konkretnim idejnim rješenjem zgrada, raspona većih od 6m, uradi aproksimativno konstruktivno rješenje zgrade i tehničke detalje konstrukcije za nivo izvođačkog projekta.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Studenti će biti osposobljeni da stečeno znanje znaju primijeniti u arhitektonskoj praksi (postavka konstruktivnog sistema i materijalizacije nad konkretnim idejnim rješenjem prostora, konstruktivnih rastera većih od 6m i tehnički detalji konstrukcija za nivo izvođačkog projekta). Studenti će spoznati značaj modularne koordinacije primijenjene na fasadnom omotaču zgrade. Studenti će steći sposobnost da nad svojim idejnim rješenjem projektnog zadatka u Studiju 4 (ansambl) upoređuju konstruktivne sisteme i primjene adekvatan konstruktivni sistem i materijalizaciju omotača, te iscrtaju sve neophodne detalje za nivo izvođačkog projekta.
Sadržaj predmeta
Upoznavanje sa terminologijom, principima i elementima konstruisanja i materijalizacije zgrada većeg gabarita i raspona (≥ 6 m) u masivnom, skeletnom, panelnom i kombinovanom konstruktivnom sklopu, u prefabrikovanom, poluprefabrikovanom i izvođenju na licu mjesta; Elementi skeletnog livenog armirano betonskog konstruktivnog sistema; Elementi skeletnog i panelnog prefabrikovanog armirano betonskog konstruktivnog sistema; Elementi skeletnog čeličnog konstruktivnog sistema; Fundiranje zgrada - temelji samci, kontra grede, kontra ploče – plitko i duboko fundiranje; Klasifikacija međuspratnih konstrukcija raspona većih od 6 m za livene i prefabrikovane armirano betonske i čelične zgrade; Klasifikacija livenih i prefabrikovanih armirano betonskih stepenica; Modularna koordinacija fasadnog omotača i vrste fasadnih obloga – kontaktne i nošene preko potkonstrukcije, prefabrikovane i poluprefabrikovane fasadne obloge; Klasifikacija lakih visećih fasada – zid zavjese; Zaštita od požara.
Metode izvođenja nastave
Predavanja, interaktivna nastava i vježbe - izrada grafičkih radova, konsultacije. Učenje i samostalna izrada grafičkih radova.
Literatura
  1. Ivković, V., Višespratne skeletne zgrade – konstruktivni sklopovi i elementi, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd, 1974.
  2. Hart, Han i Zontag, Atlas čeličnih konstrukcija, Građevinska knjiga, Beograd, 1991.
  3. Stanković, S., Olbina S., Prefabrikacije: Lake viseće fasade – zid zavjese, skripta, Arhitektonski fakultet, Univerzitet u Beogradu
  4. Jahić, E., Arhitektonske konstrukcije: Principi, sistemi i materijali, autor, Tuzla, 2012.
  5. Krstić, A., B. Žegarac: Principi i tehnike oblaganja fasadnih zidova armirano betonskih skeletnih zgrada, skripta, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu
Oblici provere znanja i ocenjivanje
2 samostalna grafička rada, uključujući i aktivnost na nastavi, ocjenjuju se sa maksimalno 50 bodova (maksimalno 25 bodova za svaki grafički rad); Ispit se ocjenjuje sa maksimalno 50 bodova; Prolazna ocjena se dobija ako se kumulativno sakupi 51 bod - prisustvo nastavi najmanje 80% (24 časa predavanja i 24 časa vježbi), grafički radovi sa pragom od 25,5 bodova iz 2 grafička rada (51 % od ukupno 50 bodova) i ispit sa pragom od 25,5 bodova (51% od ukupno 50 bodova); Student koji neopravdano izostane sa nastave više od 20% (više od 6 časova predavanja i 6 časova vježbi) i koji ne osvoji na vježbama minimalno 25,5 bodova, mora obnoviti slušanje predmeta.
Posebna naznaka
Vježbe se odvijaju po grupama. Prije početka svakih vježbi studentima se dostavlja detaljno razrađen program za svaki grafički rad, sadržaj grafičkog rada, te uslovi i rokovi za prijem grafičkih radova.