Navigacija
Viber X logo

Dvije stipendije za kandidate za doktorske studije

Stipendije i programiUniverzitet u Banjoj Luci

Dvije stipendije za kandidate za doktorske studije – prednost imaju istraživači u  oblasti digitalne obrade signala i aplikacijama WEB bezbjednosti

Stipendije se nude od strane Univerziteta u Banjoj Luci, Fakultet elektrotehnike, za dva kandidata koji ispunjavaju kriterijume za III ciklus studijskog programa "Informacionih i komunikacionih tehnologija", da učestvuju u programu zajedničkog istraživanja i studije norveškog Univerziteta za nauku i tehnologiju (NTNU), Fakultet za informacione tehnologije, matematiku i elektrotehniku.
Ove pozicije se nude u okviru projekta "Norveške (NOR), Bosanske (BA) i Srbijanske (S) platforme za saradnju  univerzitetai industrije u ICT R&D - NORBAS" koji je podržan od strane Norveškog ministarstva inostranih poslova u okviru programa HERD/ICT.
Stipendije su namijenjene kandidatima koji su zainteresovani da postanu istraživači u oblasti digitalne obrade signala i aplikacija web bezbjednosti, (po jedan kandidat za svaku oblast), za učešće u zajedničkom  (zajednički studij i istraživanje) programu za dvojnu diplomu Univerziteta u Banjoj Luci, Fakultet elektrotehnike iNorveškog univerziteta za nauku i tehnologiju.
Stipendisti će studirati i raditi kao istraživači na oba univerziteta, tj. biće upisani kao studenti odnosno zaposleni na Univerzitetu u BanjojLuci i istovremeno kao studenti na NTNU.
Stipendija će pokrivati troškove studiranja, osnovne životne troškove, troškove istraživanja i sve druge troškove vezane za učešće u programu za period od tri godine.
Iz tog razloga tražimo visoko motivisane i kompetentne diplomirane studenate sa dokazanim ličnim kvalitetima i potencijalom istraživača koji će morati da ispuni dva seta kriterija oba univerziteta.

Kriterijumi za doktorske studije

Kandidati moraju biti kvalifikovani za doktorske studije na nivou Univerziteta u Banjoj Luci i NTNU, jer moraju da budu upisani na oba univerziteta u cilju da se zaposle kao istraživači. Ako kandidati nisu upisani na neki od ovih univerziteta u vrijeme podnošenja zahtjeva za ovaj poziv, oni će morati da se prijave i upišu na oba i/ili onaj na koji nisu upisani, što je prije moguće nakon odobravanjaa stipendije, radi primanja sredstava i  zaposlenja.
Osnovni kriterijumi za apliciranje je pet godina (ekvivalentno 300 ECTS)univerzitetskog stepena obrazovanja sa prosječnom ocjenom najmanje 8,00 (V) ili većom, za cijele postdiplomske studije, od priznatog fakulteta u oblasti elektronike, telekomunikacija, fizike ili matematike.

Kandidati treba da tečno govore jedan od službenih jezika BiH (bosanski, srpski, hrvatski), i engleski jezik, pisanje i izgovor (o znanju engleskog jezika mora se dostaviti dokumentacija koja potvrđuje poznavanje jezika).
Za više kriterijuma i informacija o doktorskim studijima na oba univerziteta pogledajte
- http://www.etfbl.net  Univerzitet u Banjoj Luci, Fakultet elektrotehnike, i
- http://www.ntnu.edu/ime/research/phd norveški Univerzitet za nauku i tehnologiju, Fakultet za informacione tehnologije, matematiku i elektrotehniku.

Kriterijumi za zapošljavanje istraživača

Kandidati za poziciju istraživača u oblasti digitalne obrade signala treba da imaju iskustva u obradi signala elektromagnetske teorije, teorije komunikacija/ mreža i matematike/ fizike. Cilj ovog istraživanja je ispitivanjeelektromagnetno indukovanih signala i njihove interakcije sa mrežama i sistemima neurona. Kandidati treba da budu spremni da uče neke teme vezane za neuronauku i o opštem sistemu biologije. Rad istraživača će nadgledati Asoc. dr Zdenka Babić sa Univerziteta u Banjoj Luci, Fakultet elektrotehnike, a ko-nadzor će vršiti prof. Ilangko Balasingham sa Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju.
Kandidati za poziciju istraživača u oblasti bezbjednosti web aplikacija treba da ima izuzetnog iskustva u radu sa web uslugama, web aplikacijama, programu dinamične analize, kao i statičke analize koda. Cilj ovog istraživanja je studiranje tehnike za povećanje performansi, robusnosti, pouzdanost i sigurnost web servisa. Kandidati treba da budu spremni da uče teme vezane za operativne sisteme, distribuiranje i cloud computing.

Rad istražiača će nadzirati Doc. Zoran Đurić, sa Univerzitetau Banjoj Luci, Fakultet elektrotehnike u ko-nadzoru sa prof. Danilom  Gligoroskim sa Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju.

Obaveze stipendista

Stipendisti će biti u obavezi da završe svoju doktorsku disertaciju na osnovu svojih istraživanja u okviru projekta angažovanja.
Tokom doktorskih studija kandidati moraju da provedu minimum 12 mjesecina Fakultetu za informacione tehnologije, matematiku i elektrotehniku,  Norveškog univerziteta nauke i tehnologije (NTNU) u Trondhajmu, koji je predviđen za trajanjeod tri godine.
Od kandidata se očekuje da učestvuju u drugim NORBAS projektnim aktivnostima (npr. u vezi sa zajedničkim istraživačkim projekatom, razvoju nastavnog plana), prisustvovanje međunarodnim konferencijama i skupovima i objavljivanje njihovog istraživačkograda na temu  koju istražuje - najmanje 3 naučna rada u međunarodnim visoko kotiranim  časopisima i konferencijama.

Primjena procedura

Svi podnosioci zahtjeva moraju da dostave sljedeća dokumenta:
1) Motivaciono pismo sa dva pisma preporuke
2) Informacije o stručnoj spremi i prethodnom iskustvu (CV)
3) Ovjerenu kopiju diplome i spisak svih ispitnih ocjena
4) Dokaz o znanju engleskog jezika
5) Publikacije i neka druga djela za koja podnosilac želi da budu uzeta uobzir.
6) Ako je već upisan na doktorske studije - dokaz o statusu studenta, sa opisom studijskog programa i nivoa završetka kursa rada.

Sva dokumentacija treba da bude dostavljena lično ili poštom u dva primjerka, kao i  skenirana verzija (na CD-u), na lokalnom jeziku (BHS) i engleskom jeziku,
Univerzitetu u Banjoj Luci,
Univerzitetskom preduzetničkom centru,
Bulevar vojvode Petra Bojovića 1a
(NORBAS dr aplikacija),
do 20. marta 2012.

Više informacija možete dobiti kontaktirajući kancelarije projektnog osoblja na Univerzitetu u Banjoj Luci,
Univerzitetski preduzetnički centar,
Bulevar vojvode Petra Bojovića 1A,
+ 387 51 340 102.