Navigacija
Viber X logo

UNESCO škola jugoistočne Evrope upravljanje održivom energijom na lokalitetima određenim od UNESCO-a

Stipendije i programiUniverzitet u Banjoj Luci


UNESCO ŠKOLA JUGOISTOČNE EVROPE
UPRAVLJANJE ODRŽIVOM ENERGIJOM NA LOKALITETIMA ODREĐENIM OD UNESCO-A
Dubrovnik, Hrvatska
29. septembar – 5. oktobar, 2012. godine



UVOD
Održiva energija predstavlja globalni prioritet. To je navjeći prioritet Ujedinjenih nacija i mene kao generalnog sekretara, zato što je osnova svega što radimo i osnova svega što želimo da ostvarimo (izjava UN generalnog sekretara, Davos 2012).

Energija prikazuje visok multidimenzionalni karakter s obzirom na njenu stratešku interakciju sa okolinom, mirom, nacionalnom i međunarodnom bezbjednosti, ekonomskim rastom i razvojem. To je veliko pitanje kojim se UN bavi. Juna 2009. godine UN generalni sekretar imenovao je Savjetodavnu grupu za energiju i klimatske promjene (AGECC), pod vođstvom UN-ove inicijative u vezi promovisanja održive energije za sve u naredne dvije decenije.

Centralna uloga energije u održivom razvoju i ublažavanju klimatskih promjena ponovo je potvrđena na nedavnoj međunarodnoj konferenciji u Riju +20, kao što je navedeno u njihovim glavnim obavezama priloženim u dokumentu pod nazivom “Budućnosti kakvu želimo”. To je apel za energiju koja je dostupna, čistija i efikasnija u skladu sa kampanjom “održiva energija za sve”. To je povezano sa potrebom da se unaprijede zelenije i efikasnije energetske tehnologije uz usvajanje mjera energetske efikasnosti, koje trebaju biti usvojene u gradskom planiranju, prevozu i sl.

Sadašnje i buduće generacije naučnika, kreatora politike, državnih i privatnih menadžera pozivaju se da se uhvate u koštac sa ovim izazovima. Stoga, UNESCO i međunarodna zajednica bi trebali pripremiti i ponuditi ambicioznije obrazovne programe sa posebnim naglaskom na države i regione gdje obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost su u početnoj fazi razvoja i implementacije, kao što je slučaj u jugoistočnoj Evropi.

UNESCO-u je povjereno, od strane međunarodne zajednice, promovisanje obrazovanja i međunarodne saradnje u vezi obnovljive energije, još od osnivanja Svjetske solarne komisije 1995.


Kurs će obuhvatiti veliki broj radnih sastanaka i terenskih vježbi, koristeći Dubrovnik kao dio svjetske baštine. Naposlijetku, polaznici će učestvovati na Međunarodnoj konferenciji ‘Prikazivanje pametnog, održivog i inkluzivnog rasta u istorijskim gradovima’ (Dubrovnik, 4.-5. oktobar, 2012), koji će biti dio UNESCO-ovog programa škole i gdje će biti predstavljeni rezultati rada na zadnjem danu rada Konferencije.

Ciljevi
•    Ponuditi obrazovnu podršku zvaničnicima, menadžerima, naučnicima, istraživačima koji imaju koji rade na pitanjima upravljanja održive energije;
•  Izgradnja kapaciteta obnovljive energije i energetske efikasnosti promovišući UNESCO određenih lokaliteta za učenje i razmjenu znanja;
•   Jačanje širenja informacija o potencijalima obnovljive energije i energetkse efikasnosti u regionu;
•   Jačanje kapaciteta za rješavanje problema i kritičkog razmišljanja kroz usvajanje interdisciplinarnog pristupa problemima održive energije;
•   Promovisanje međusobnih veza između mladih istraživača sa partnerima iz industrije u cilju tehničkog unapređenja ljetne škole.


CILJNA GRUPA
Sa interdisciplinarnim pristupom Škola želi da uključi širu zajednicu uključujući Svjetsku baštinu i menadžere, naučnike, istraživače koji imaju koji rade na pitanjima upravljanja održive energije, poželjno ali ne presudno UNESCO-ovim lokalitetima, iz sljedećih zemalja jugoistočne Evrope: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Grčka, Crna Gora, Rumunija, Slovenija, Srbija, Makedonija, Turska i UNMIK/Kosovo1. Posebno se žene pozivaju za prijavu aplikacija.

Školarina se ne plaća od strane odabranih učesnika. Organizatori snose sve troškove punog smještaja. Zvaničan jezik škole je engleski.

ZAHTJEVI
Kandidati koji ispunjavaju sljedeće uslove mogu se prijaviti:
Da su trenutno postdiplomci (master i PhD kandidati) iz prirodnih i humanističkih nauka u oblasti rukovođenja održivom energijom;
Postdoktorski istraživači iz prirodnih i humanističkih nauka u oblasti rukovođenja održivom energijom;
Diplomirani profesionalci koji rade u javnom (opštine, agencije, istraživački instituti) ili privatnom sektoru (firme, NVO, itd.) sa najmanje 3 godine iskustva iz oblasti održive enrgije;
 Kandidati koji imaju znanje i radno iskustvo u UNESCO određenim lokalitetima imaće prednost.

Svi kandidati trebaju imati dobro poznavanje engleskog jezika. Radiće se u grupama i na osnovu interdisciplinarnog pristupa. Od polaznika će se tražiti da učestvuju u svim aktivnostima predviđenim programom škole. Na kraju će se praviti javna prezentacija u skladu sa nekom posebnom temom/modulom koja će se predstaviti na Međunarodnoj konferenciji ‘Prikazivanje pametnog, održivog i inkluzivnog rasta u istorijskim gradovima’.

Polaznici će dobiti zvaničan sertifikat o učešću.

Prijavu poslati imejlom na sljedeće adrese: veniceoffice-sc@unesco.org ili na d.poletto@unesco.org
Kandidati trebaju poslati svoj CV i kratko motivaciono pismo (oba dokumenta na engleskom jeziku).
Rok za prijavu aplikacija je 12. septembar, 2012. godine.
Odabrani kandidati biće obaviješteni o rezultatima do 14. septembra, 2012. godine.

Više informacija u dokumentu u prilogu.