Navigacija

NOV-26 - Ravnopravnost u medijima

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Žurnalistika
Naziv Ravnopravnost u medijima
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
NOV-26 obavezan 3 2P + 2V 4.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Prema Pravilu studiranja Drugog ciklusa studija na Univerzitetu. Svi oblici uslovljeni prema fakultetskim i univerzitetskim aktima.
    Ciljevi izučavanja predmeta
    Osnovno usmerenje ovog predmeta jeste prema usvajanju savremenih ideja unutar pojma i koncepta ravnopravnosti u medijima. Naročito se to odnosi na izučavanja pitanja u vezi sa medijskom pažnjom i tretiranjem osetljivih i marginalizovanih društvenih grupa i pojedinaca. Sadržaj predmeta je usmeren i na upoznavanje sa sadržajima medijskog prava i medijske regulative povezanim s ovim pitanjem, ta na učenje veština odgovarajućeg postupanja sa izvorima unutar ovih grupa, prepoznavanje problema, razumevanje njihovih potreba kao publike, te pravilno korištenje terminologije u postupcima medijske obrade.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Studenti će imati priliku da se upoznaju sa savremenim problemima u medijskoj obradi i distribuciji sadržaja koji tretira pitanje ravnopravnosti u medijima. U hipotetičkim primerima obrade ovih sadržaja, studenti će analizirati glavne pojavne procese u razumevanju ravnopravnosti u medijima, opseg kršenja etičkih kodeksa s tim u vezi i praksu reakcije medijske i kulturne javnosti na karakter ove prakse. Studenti će se, takođe, praviti razliku između regulacije i samoregulacije u postupanjima povezanim sa pisanjem za medije.
    Sadržaj predmeta
    1. Međunarodni pravni okvir razumevanja ravnopravnosti 2. Medijska regulativa u lokalnom novinarstvu 3. Društvo i socijalne predrasude i neodobravanja 4. Rodno osetljiv jezik i mediji 5. Etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju 6. Mediji i dete; postupanje tokom intervjua, dete kao izvor 7. Huškanje, netolerancija i rasizam 8. Medijsko pravo i privatnosti 9. Izveštavanje o sudskim procesima 10. Razumevanje pojma žrtve i zaštita identiteta 11. Ratno izveštavanje i korektan medijski jezik 12. Invalidi i medijska kultura 13. Marginalizovani pojedinci i medijsko izveštavanje 14. Upotreba fotografije u medijskoj distribuciji 15. Medijska kultura 21. veka i čovek
    Metode izvođenja nastave
    Nastava će održavati ex cathedra, uz podsticanje interaktivnosti studenata.Sva predavanja pripremnjena u formi vizuelne prezentacija i govora predavača.
    Literatura
    1. Tatjana Tapavički Duronjić, (2011). Komunicirawe u medijasferi. Beograd7Banja Luka: Bard-fin/Romanov; 2.Kolektiv autora (2019): Etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju, Banja Luka: Medicinski fakultet Banja Luka; Asocijacija XY. (2019); 3. Defna Lemiš (2008). Deca i televizija. Beograd: Clio. 4. Asa Brigs i Pol Kobli (2005). Uvod u studije medija. Beograd: Clio.
    2. Asa Brigs/Pol Kobli (2005). Uvod u studije medija. Beograd: Clio. 2.Dejvid K. Tomas i Ker Ikson (2009). Kulturna inteligencija. Beograd: Clio. 3. Vinej Lal i Ašis Nandi (2012). Budućnost znanja i kulture. Beograd :Clio. 4. Dejvid Džajls ( 2011). Psihologija medija. Beograd: Clio.
    3. Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, UN Konvencija o pravima deteta, UN Konvencija o praavima osoba s invaliditetom, Evropska socijalna povelja, Konvencija za zaštitu ljudskih prava i dostojanstva ljudskog bića u odnosu na primenu biologije i medicije, Preporuke za medije o tretiranju rodnih sadržaja i upotrebi rodno osetljivog jezika u medijima.
    Oblici provere znanja i ocenjivanje
    All lectures are prepared in the form of visual presentations and speeches of lecturers. All lectures are prepared in the form of visual presentations and speeches of lecturers.
    Posebna naznaka
    Two colloquial exams and a final exam.