Navigacija

P-48 - Mediji i politika

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Politikologija
Naziv Mediji i politika
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
P-48 izborni 7 2P + 2V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Upisan sedmi semestar -
    Ciljevi izučavanja predmeta
    Cilj predmeta „Mediji i politika“ jeste upoznavanje studenata sa konceptom medijalizovane politike, odnosno približavanje koncepta medijski posredovane politike budućim politikolozima. Uloga medija u političkom procesu mijenjala se tokom vremena, da bismo danas, na početku dvadeset i prvog vijeka, mogli konstatovati da su mediji politički izvor moći, te iz odnosa političkog sadržaja i imidža u politici i njihove prezentacije u medijima, proizilazi naše poimanje politike. Upravo ova međuzavisnost medija i politike, te konkretni efekti nastali iz ove relacije kao što su spinovanje, politički odnosi s javnošću, pakovanje politika, prodaja političara, itd., osnovni su fokus ovog predmeta.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Očekuje se da studenti steknu osnovna teorijska i praktična znanja koja omogućuju kako stručno praćenje i valorizovanje odnosa medija i politike, tako i profesionalno uključivanje u analitički pristup politici posredovanoj masovnim medijima.
    Sadržaj predmeta
    Uvod - mediji kao "ogledalo" stvarnosti; Odnos sadržaja i imidža u politici; Mediji kao izvor moći; Medijalizacija politike; Upravljanje utiscima u politici; Uloga medija u liberalnoj demokratiji; Odnos novinara i političara; Spinovanje - umjetnost političkih odnosa s javnošću; Prodaja političara i stvaranje zvijezda; Prodaja politike i uvjerenja; Prodaja rata - prodaja mira; Mediji i terorizam; Mediji i međunarodni odnosi; Zaključak - politika zasnovana na promociji.
    Metode izvođenja nastave
    Nastava i vježbe
    Literatura
    1. Lou, P. E. (2013): Mediji i politički proces, Beograd: Fakultet političkih nauka
    2. Mihailović, V. (1984): Propaganda i rat, Beograd: Vojnoizdavački zavod;
    3. Baćević, Lj. (2004): In media res, Beograd: Institut društvenih nauka;
    4. Šušnjić, Đ. (1999): Ribari ljudskih duša, Beograd: Čigoja štampa;
    5. Chomsky, N. (1997): Media control. New York: Seven Stories Press;
    Oblici provere znanja i ocenjivanje
    Provjera znanja vršće se tokom semestra, u vidu predispitnih obaveza, kao i na kraju semestra, na završnom ispitu, u vrijeme redovnih ispitnih rokova. Završnom ispitu mogu pristupiti svi studenti koji su ispunili predispitne obaveze. Završni ispit se organizuje usmeno. Predispitne obaveze se sastoje iz: dva (2) kolokvija (po 20 bodova), aktivnosti tokom nastave i vježbi (5 bodova) i urednog i aktivnog pohađanja predmeta (5 bodova). Na predispitnim obavezama može se ukupno ostvariti 50 bodova. Konačna ocjena iz predmeta se izvodi sabiranjem uspjeha postignutog na svim elementima provjere znanja, odnosno sabiranjem bodova iz predispitnih obaveza (maksimalno 50) i bodova iz ispita (maksimalno 50). U zavisnosti od ostvarenog broja bodova konačna ocjena se formura prema Pravilima studiranja na prvom i drugom ciklusu studija na Univerzitetu u Banjoj Luci (Član 47).
    Posebna naznaka
    -