Navigacija

R2SPPIO - Stabilnost podzemnih prostorija i objekata

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije drugog ciklusa
Studijski program Rudarsko i geološko inženjerstvo
Naziv Stabilnost podzemnih prostorija i objekata
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
R2SPPIO izborni 1 3P + 3V 7.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Ciljevi izučavanja predmeta
Cilj kursa je da studente rudarstva upozna sa osnovnim metodama i tehnikama dimenzionisanja podzemnih prostorija i objekata sa ciljem dugotrajne stabilnosti i uspiješne eksploatacije mineralne sirovine.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Studenti će se upoznati sa metodama za ocenu stabilnosti podzemnih prostorija i objekata koja danas predstavlja naučnu osnovu za projektovanje, izvođenje objekata i eksploataciju. Kurs će obezbediti slušaocima da razumiju problematiku međusobnog uticaja radne sredine (stijena) i eksploatacije, odnosno određivanje osnovnih svojstava kao polazne osnove za sve dalje rudarske aktivnosti.
Sadržaj predmeta
1.Upoznavanje sa metodama za ocjenu stabilnosti podzemnih prostorija i objekata. 2.Naponsko stanje u stijenskom masivu u blizini podzemnih prostorija, stanja i uticaj rudarskih radova na stijenski materijal. 3.Naponsko stanje oko vertikalnih podzemnih prostorija (okana). 4.Naponsko stanje oko podzemnih hodnika, koncentracija napona u blizini podzemnih prostorija. 5.Metode analize stabilnosti rudarskih objekata - podzemnih objekata. 6.Pritisak stijenskog masiva na podgradu podzemnih prostorija. 7.Statički pritisak stijenskog masiva na podgradu podzemnih prostorija. 8.Deformacioni pritisak stijenskog masiva. 9.Određivanje opterećenja na podgradu. 10.Osnove mehaničkih modela sadejstva podgrade sa stijenskim masivom. 11.Osnove teroije naslednog tečenja. 12.Međusobni uticaj radne sredine (stijena) i eksploatacije. 13.Naponsko stanje u stijenskom masivu oko eksploatacionih otkopa, osnovne karakteristike promena stijenskog masiva oko širokog čela. 14.Pregled teorija o uzroku nastanka eksplatacionog pritiska. 15.Naponsko stanje u stijenskom masivu oko eksploatacionih otkopa, stabilnost komornih metoda otkopavanja.
Metode izvođenja nastave
Izvođenje nastave se odvija kroz teorijska predavanja, računske vježbe, izradu seminraskog rada i kolokvijume/testove. Takođe za studente su predviđene kao dodatni vid učenja i konsultacije sa nastavnikom i asistentom.
Literatura
  1. P. Milanović: “Mehanika stena – posebna poglavlja”, Rudarsko-geološki fakultet, 1985.
  2. I. Jašarević: “Mehanika stena, temeljenje, podzemni radovi”, knjiga 1 i 2, IT, Zagreb, 1983.
  3. E. Hoek “Practical Rock Engineering (2000ed.)”http://www.rocscience.com/hoek/PracticalRockEngineering.asp
  4. E. Hoek, P.K. Kaiser, W.F. Bawden: “Support of Underground Excavations in Hard Rock”, A.A Balkema, 1995.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Prisustvo i aktivnost na nastavi, izrada seminarskog rada, polaganje testova i pristupanje završnom ispitu.
Posebna naznaka
Studenti su obavezni da pohađaju nastavu, da rade vježbe, polože kolokvijume i završni ispit.