Navigacija

PS1-SP11O - Statistika u psihologiji 1

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Psihologija
Naziv Statistika u psihologiji 1
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
PS1-SP11O obavezan 1 2P + 3V 6.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Nema.
Ciljevi izučavanja predmeta
Ciljevi predmeta su da studenti usvoje perspektivu o funkciji, dometima i ograničenjima upotrebe kvantitativnih podataka u psihologiji na osnovu podataka prikupljenih u naučnim istraživanjima, te da usvoje logičko-pojmovna i stručno-tehnička znanja koja ih osposobljavaju za tumačenje, te efikasno izvođenje i saopštavanje rezultata deskriptivne statistike (grafičko i tabelarno prikazivanje pojedinačnih varijabli, te odnosa povezanosti i razlika među njima).
Ishodi učenja (stečena znanja)
Nakon što ste položili ovaj predmet, očekuje se da: • znate argumentovati potrebu za korištenjem statistike u psihološkoj nauci i ograničenja njenog dometa; • možete kreirati softversku bazu podataka, unijeti u softver podatke prikupljene elektronski ili papir-olovka načinom, provjeriti kvalitet unesenih podataka i pripremiti bazu za statističku obradu; • u statističkom softveru (izvedenice R programskog jezika: JASP i Jamovi) možete efikasno predstaviti rezultate sa uzorka koristeći različite grafičke i numeričke metode (deskriptivna statistika: mjere centralne tendencije, varijabilnosti, pozicije u nizu, korelacije), pritom poznajući njihovu teorijsku pozadinu; • u realističnom kontekstu istraživanja birate adekvatne metode deskriptivne statistike poznajući njihove prednosti i ograničenja; • znate interpretirati rezultate deskriptivne statistike koristeći stručni jezik, ali da ste sposobni i da interpretaciju svedete na jezik razumljiv laicima.
Sadržaj predmeta
Uvod u statistiku u psihologiji. Ciljevi statistike: opisivanje, eksploracija, predviđanje, zaključivanje. Prednosti i ograničenja korištenja statistike u psihologiji. Populacija i uzorkovanje. Neophodne matematičke operacije. Definisanje osnovnih pojmova (mjerenje, varijabla, mjera, predmet mjerenja, mjerna skala, mjerni instrumenti, nivoi mjerenja, parametar, statistik). Statističko predstavljanje empirijskog naučnog modela. Kreiranje šifarnika i unos podataka u tabelarni softver. Upoznavanje sa statističkim softverom (programski jezik R i njegove izvedenice JASP  i Jamovi). Učitavanje i snimanje baza podataka. Provjera ispravnosti podataka. Uređivanje i transformacija podataka. Tabelarno i grafičko prikazivanje raspodjelakategoričkih varijabli. Tretiranje slabo zastupljenih kategorija. Mjera centralne tendencije i varijabilnosti. Grafičko prikazivanje distribucije jedne dimenzione varijable. Pozicije ispitanika u nizu podataka.  Identifikacija i tretiranje štršećih vrijednosti. Matematičke raspodjele u statistici. Normalna raspodjela i procjena odstupanja od normalne raspodjele. Površina pod normalnom krivom, z i T skorovi i njihova primjena. Centralna granična teorema. Numeričko i grafičko predstavljanje povezanosti dimenzionih varijabli. Kovarijansa. Linearna regresija. Nelinearna povezanost. Numeričko i grafičko prikazivanje povezanosti između numeričkih i kategoričkih varijabli. Numeričko i grafičko predstavljanje povezanosti kategoričkih varijabli. Eksplorativna analiza podataka.
Metode izvođenja nastave
Predavanja, vježbe sa korišćenjem statističkog softvera, timski rad na projektu, učešće u istraživanjima.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Pismenim kolokvijem (15 bodova) se utvrđuje usvojenost gradiva na sredini semestra. Aktivnost (5 bodova) se vrednuje na osnovu izvršavanja zadataka tokom semestra, te aktivnosti u diskusijama na oblicima nastave sa fizičkim prisustvom i na onlajn platformi. Pisani timski projekat (tim čini 3 do 5 studenata) se odnosi na statističku analizu podataka koji su dostavljeni, a potiču iz nekog psihološkog istraživanja, te se ocjenjivanje vrši u skladu sa definisanim kriterijima. Praktični ispit (15 bodova) se odnosi na individualno testiranje znanja rada na statističkom softveru. Teorijskim ispitom (40 bodova) se provjerava usvojenost cjelokupnog gradiva.