Navigacija
Viber X logo

Prezentovani rezultati istraživanja o diplomiranim studentima Univerziteta u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na Univerzitetu u Banjoj Luci danas su prezentovani rezultati istraživanja o diplomiranim studentima UNBL koje je realizovano u okviru regionalnog TEMPUS projekta – CONGRAD (Conducting graduate surveys and improving alumni services for enhanced strategic management and quality improvement).

Riječ je o prvom projektu te vrste koji se, u saradnji sa četiri univerziteta iz Evropske unije (Njemačke, Češke, Finske i Španije), sprovodi na visokoobrazovnim institucijama u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, sa namjerom da se istraži kako diplomirani studenti ocjenjuju studijski program koji su završili te sa kakvim uspjehom dolaze do zaposlenja.

Prezentovani rezultati istraživanja o diplomiranim studentima Univerziteta u Banjoj Luci

Na prezentaciji kojoj su prisustvovali predstavnici rukovodstva Univerziteta i fakulteta, te članovi Komiteta za osiguranje kvaliteta UNBL, o rezultatima istraživanja, kao i o samom Projektu govorili su: prof. dr Draško Marinković, prorektor za kadrovska i ostala pitanja i koordinator Projekta ispred Univerziteta u Banjoj Luci, mr Jana Noler sa Univerzitet u Bilefeldu (Njemačka), koji je glavni koordinator CONGRAD projekta, te mr Predrag Lažetić iz Centra za obrazovne politike Beograd (Srbija).

Kako se moglo čuti iz uvodnih izlaganja prorektora Marinkovića i gospođe Noler, krajnji cilj Projekta jeste da visokoobrazovne institucije u regionu kroz implementaciju redovnih istraživanja o diplomiranim studentima unaprijede studijske programe, te modernizuju nastavu i organizaciju studijskih programa. Takođe, jedan oc ciljeva je da se u okviru Projekta prate karijere visokoobrazovanih stručnjaka i bolje razumije proces postepenog prelaska iz svijeta obrazovanja u svijet rada u kontekstu zemalja Zapadnog Balkana.

Više o rezultatima istraživanja kada je riječ o Univerzitetu u Banjoj Luci , prisutni su imali priliku saznati iz iscrpnog izvještaja predstavnika Centra za obrazovne politike, istraživačke organizacije koja je obrađivala i analizirala podatke prikupljene putem onlajn anketnog upitnika u periodu između marta i jula 2013. godine.

Prezentovani rezultati istraživanja o diplomiranim studentima Univerziteta u Banjoj Luci

Istraživanje je obuhvatilo 2876 studneta koji su diplomirali u 2006/07. i 2011/12. akademskoj godine na svim fakultetima UNBL. Ukupna stopa odgovora iznosila je 42%, što svjedoči o izuzetno dobrom odzivu diplomaca, jer su procenti slični onima postignutim u istraživanjima diplomiranih studenata u Evropi.

Upitani da evaluiraju aspekte studijskih programa koje su završili u 2006/07. ili u 2011/12. akademskoj godini, diplomirani studenti UNBL su najbolje ocijenili saradnju sa kolegama studentima i stručnost nastavnog kadra, dok su studijski programi najlošije ocijenjeni u domenu prisutnosti praktičnih nastavnih sadržaja i u odnosu na upotrebu savremenih pristupa u nastavi.

Studenti su generalno zadovoljni studijskim programima koje su završili. Da mogu ponovo da biraju fakultet i studijski program, skoro 60 odsto diplomiranih studenata UNBL bi se odlučilo za isti fakultet i isti studijski program.

Ispitanici su između ostalog ocjenjivali sistem studija po starom i po bolonjskom sistemu studija, a analiza ocjena pokazala je da studenti koji su studirali prema novom sistemu studija, bolje ocjenjuju mogućnost ispunjavanja studentskih obaveza na vrijeme, organizaciju ispita, profesionalne konsultacije sa nastavnim osobljem u vezi sa nastavnim sadržajima, komunikaciju sa nastavnim osobljem i upotrebu savremenih pristupa u nastavi, dok, sa druge strane, lošije ocjenjuju rad studentskih službi. Ovi pokazatelji ukazuju na pozitivan uticaj reformi inspirisanih bolonjskim procesom u nekim aspektima organizacije studija i kvaliteta studijskih programa.

Više o rezultatima istraživanja kada je riječ o Univerzitetu u Banjoj Luci , prisutni su imali priliku saznati iz iscrpnog izvještaja predstavnika Centra za obrazovne politike, istraživačke organizacije koja je obrađivala i analizirala podatke prikupljene putem onlajn anketnog upitnika u periodu između marta i jula 2013. godine.

Kada je riječ zapošljavanju diplomiranih stručnjaka, očekivano među diplomcima koji su završili studije unazad godinu, do godinu i po ima mnogo više nezaposlenih, u odnosu na one koji su diplomirali ranije, što potvrđuje i podatak da je pet godina nakon diplomiranja, 90 odsto diplomiranih bilo zaposleno.

Opšte gledano, podaci o karijernim obrascima diplomiranih Univerziteta u Banjoj Luci ne ukazuju na dugoročnu nezaposlenost mladih stručnjaka. Više od 70% diplomiranih koji su se neposredno nakon diplomiranja zaposlili, generalno su imali poslove koji su sadržinski vezani za oblast studija koju su studirali.

Istraživanje je pokazalo da se dvije trećine diplomiranih studenata UNBL zapoljšava u državnom sektoru, a jedna trećina u privatnom.

Što se tiče visine zarada na sadašnjem poslu studenata UNBL koji su diplomirali prije pet godina, vidljivo je povećanje nivoa zarada u odnosu na prvi značajan posao, što govori o karijernom napredovanju koje je praćeno povećanjem zarada u odnosu na početničke plate.

Kako se moglo čiti tokom prezentacije, kao i tokom diskusije koja je uslijedila, rezultati dobijeni kroz ovo istraživanje biće od izuzetne važnosti za sve visokoobrazovne institucije na kojima je istraživanje sprovedno. Osim što već sada mogu biti korektivni faktor u radu univerziteta i fakulteta, ovi podaci će
biti od velikog značaja prilikom izrade budućih strateških dokumenata visokoobrazovnih institucija.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3438/Slika_C4.jpg