Navigacija
Viber X logo

Međunarodni naučni skup u organizaciji Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U organizaciji Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci 13. 10. 2014. godine, počeo je sa radom dvodnevni Međunarodni naučni skup „Prvi svjetski rat: Odraz u književnosti, jeziku i kulturi“.



Prije nego su brojni eminentni domaći i strani stručnjaci kroz svoja izlaganja dali doprinos pomenutoj temi, pozdravnim riječima obratili su se dekan Filološkog fakulteta prof. dr Mladenko Sadžak, rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Stanko Stanić, prodekan za naučno-istraživački rad prof. dr Petar Penda i pomoćnica ministra prosvjete u Vladi RS Radmila Kocić Đuđić.



Dekan Sadžak je nakon riječi dobrodošlice upućenih učesnicima skupa, te kratkog upoznavanja prisutnih sa istorijatom, naučno-istraživačkim radom i projektima Filološkog fakulteta, istakao da je Fakultetu do sada organizova 11 međunarodnih naučnih skupova, u kojima je učešće uzelo preko 1000 učesnika iz preko 30 zemalja.

U svom uvodnom obraćanju, dekan se osvrnuo i na neka znamenita imena koja čine istoriju filologije na ovim prostorima: „U ovom gradu živio je i Petar Kočić koji je, na žalost, kao i njegovi prethodnici Gavro Vučković i Vaso Pelagić u ovom gradu i robovao i bio kažnjavan zbog svojih stavova. Slične sudbine bili su i mnogi drugi pisci, profesori i prosvjetitelji: Jovo G. Popović, Vaso Kondić, Kosta Majkić, dr. Vaso Glušac. I ovi banjalučki filološki susreti, koji odslikavaju samo dio našeg sveukupnog rada i napora na unapređenju obrazovanja i prosvjete, za nas predstavljaju svojevrstan čin borbe ne samo protiv neobrazovanja i neznanja, već i protiv svake zabrane, svakog robovanja i izgona zbog svog jezika, imena, i naroda“, istakao je dekan Sadžak.



U ime profesora i studenata Univerziteta u Banjoj Luci učesnike skupa je pozdravio rektor prof. dr Stanko Stanić i poželio im uspješan rad, te čestitao rukovodstvu Filološkog fakulteta na odličnoj organizaciji skupa i uopšte ideji da okupe brojne stručnjake na jednom mjestu kako bi razgovarali o onome što je tema skupa.

„Cijenjeni učesnici, tema ovog naučnog skupa je zasta aktuelna, iako je riječ o stogodišnjem razmaku između njegovog održavanja i početka Prvog svjetskog rata. Međutim, činjenica je da su ratovi i sukobi među ljudima uvijek na neki način bili inspiracija za pisce i pjesnike. Moja je želja da sa ovog skupa, između ostalog, ode poruka koja će reći da književnici žele da što manje inspiraciju pronalaze u ratovima i sukobima, a što više u onome što se zove mir, sloga i ljubav među ljudima. Inspiracija iz mira i ljubavi treba da bude ideja vodilja našeg istraživačkog, odnosno umjetničkog stvaranja“, istakao je rektor, posebno se zahvalivši učesnicima skupa koji nisu sa Univerziteta u Banjoj Luci što su prepoznali njegov značaj.

U ime Ministarstva prosvjete i kulture RS, uspješan rada skupa poželjela je pomoćnica ministra Radmila Kocić -Đuđić, dok je prodekan za naučno-istraživački rad Filološkog fakulteta prof. dr Petar Penda pozdravljajući prisutne u ime organizacionog odbora, istakao da brojnost i sastav učesnika ove konferencije, a riječ je o više od 100 stručnjaka iz desetak zemalja, govore da će konferencija biti na izuzetno zanimljiva i na visokom naučnom nivou.



Nakon pozdravnih obraćanja, akademik Svetozar Koljević održao je plenarno predavanje na temu: Dobrica Ćosić, „Vreme smrti“ - Prvi svetski rat iz srpskog književnog ugla, a potom je konferencija nastavila rad kroz panele.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3646/01-2.jpg