Navigacija
Viber X logo

Otvorena Međunarodna konferencija o dostignućima elektrotehnike, mašinstva i informatike - DEMI 2015

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, 29. maja 2015. godine sa radom je počela dvanaesta po redu Međunarodna konferencija o dostignućima elektrotehnike, mašinstva i informatike - DEMI 2015.

Konferencija koju Mašinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci organizuje u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom i pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i tehnologije u Vladi Republike Srpske i Grada Banja Luka, okupila je veliki broj naučnika i stručnjaka iz navedenih oblasti, a tokom dva dana trajanja skupa biće prezentovano ukupno 117 radova, od čega je 89 radova čiji autori dolaze iz stranih zemalja.

Kako je na svečanom otvaranju konferencije naglasio predsjednik Organizacionog odbora prof. dr Vid Jovišević, Konferencija DEMI predstavlja vodeći skup za prezentaciju novih rezultata istraživanja i razvoja u oblasti elektrotehnike, mašinstva i informatike, a cilj njenog organizovanja je da se prikažu naučna i stručna dostignuća i mogućnosti njihove primjene, te da se odrede pravci daljeg istraživanja i razvoja u cilju podizanja tehnološkog nivoa industrije uvođenjem novih tehnologija. „Konferencija DEMI 2015 je prilika za okupljanje istraživača i inženjera iz akademske zajednice i industrije, u cilju razmjene iskustava i definisanja stanja u oblasti industrije i stvaranje preduslova za razvoj novih kapaciteta i ambijenta za nove investicije“, istakao je prof. Jovišević te se zahvalio svim stranim i domaćim autorima, kao i recenzentima na urađenim recenzijama.



Pozdravljajući učesnike i goste ispred Mašinskog fakulteta , dekan prof. dr Darko Knežević, naglasio je da je Mašinski fakultet od osnivanja 1971. godine, pored ispunjavanja nastavno-obrazovne misije, usmjeren na razvoj i podsticanje naučno-istraživačkog rada nastavnika i studenata. „ S obzirom da podrška naučno-istraživačkim projektima od strane nadležnih državnih organa nije dovoljna, mi nastojimo da pojačamo angažman na međunarodnim projektima. Takođe, Mašinski fakultet nastoji da značajno unaprijedi saradnju sa privredom. Bez obzira na sve poteškoće sa kojima se suočavamo Mašinski fakultet je školovao, i danas školuje, kvalitetne inženjere koji su sa znanjem koje ovdje steknu konkurentni i u Evropi i svijetu“, rekao je dekan Knežević.

U ime Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prisutne je pozdravio dekan prof. dr Branko Dokić, te istakao da se ETF uključio u organizaciju ovog skupa ne samo zato što je ovaj fakultet matičan za dvije oblasti kojima se konferencija bavi, već prije svega zato što Mašinski i Elektrotehnički fakultet imaju najveću odgovornost za reindustrijalizaciju elektro-mašinskog sektora u Republici Srpskoj. „Moramo biti svjesni činjenice da nećemo privući strane investicije na ove prostore zato što imamo jeftinu, niskoobrazovanu radnu strukturu. Naša šansa je visokoobrazovan kadar pogotovo u oblasti novih tehnologija“, poručio je dekan Dokić.



Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Stanko Stanić pozdravio je prisutne u ime preostalih 14 fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i rukovodstva Univerziteta, te izrazio uvjerenje da će se tokom dva dana trajanja konferencije pokazati da su Mašinski i Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Banjoj Luci ne samo promoteri, nego i nosioci razvoja mašinske, elektoindustrije i informatike. Rektor se zahvalio gostima koji su se odazvali pozivu organizatora da učestvuju na Konferenciji, jer su time, kako je istakao, pokazali da su prepoznali vrijednost istraživača na Mašinskom i Elektrotehničkom fakultetu, odnosno rezultate njihovog rada. Posebne riječi zahvalnosti uputio je partnerima iz Norveške uz čiju podršku je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci uspješno realizovan projekata pod nazivom BANOROB.

Ministar prosvjete i kulture u Vladi RS Dane Malešević u svom obraćanju gostima i učesnicima konferencije, istakao je da upravo kadrovi iz prirodno-matematičkih, tehničkih i tehnoloških nauka predstavljaju pokretačku snagu privrednog i društvenog razvoja RS: „Zbog toga me raduje da je ovo skup vodećih stručnjaka u oblasti elektrotehnike, mašinstva i informatike. Upravo prezentacija novih rezultata istraživanja u ovim oblastima najbolja je promocija značaja prirodnih nauka, ali i mogućnosti razvoja naše privrede i industrije. Vjerujem da su priznati stručnjaci iz navedenih oblasti najpozvaniji da o tome govore našim studentima.

Apelujem na vas, uvaženi profesori, da date svoj doprinos promociji prirodnih nauka, jer je to najbolji način da povećamo broj diplomiranih studenata u prirodnim naukama i unaprijedimo ambijent u kome živimo“.

Konferenciju je zvanično proglasio otvorenom ministar nauke i tehnologije u Vladi Republike Srpske prof. dr Jasmin Komić, te tom prilikom naglasio da je u proteklih 17 godina ona izrasla u jedan od najznačajnijih naučno-stručnih skupova iz oblasti mašinstva i informaciono-komunikacionih tehnologija u regionu.

Ministar Komić je istakao da je Evropska unija prepoznala naučnike kao važnu kariku koja utiče na podizanje nivoa konkurentnosti privrede i stvaranje novih radnih mjesta, te da i mi trebamo slijediti taj primjer. „Konferencija DEMI 2015, kao i sve prethodne konferencije organizovane od 1998. godine, ali i one naredne koje će se desiti, je idealna prilika za okupljanje inženjera i istraživača iz akademske zajednice i industrije u cilju razmjene iskustava i stvaranja ambijenta za nove investicije i treba iskoristi sve dobrobiti koje jedan ovakav skup pruža“, poručio je ministar Komić.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4271/DEMI-2.gif