Navigacija
Viber X logo

Rektor posjetio studentsko preduzeće „DigiVox“ i čestitao im pobjedu na Startap vikendu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Milan Mataruga posjetio je studentsku agenciju za digitalni marketing „DigiVox“ i razgovarao sa članovima tima čija je aplikacija „HiveMind - Advanced Beekeeping Management Solution“ proglašena najboljom na nedavno održanom Startap vikendu u Novom Sadu.

Tim kojeg su činili studenti našeg Univerziteta: Aleksandar Čičić, Gradimir Stanković, Ognjen Ranisavić, Milica Jovičić i Srđan Đukić osvojio je ovu nagradu sa duplo više glasova članova komisije od drugoplasirane ekipe, čime je još jednom potvrđeno da se Univerzitetu u Banjoj Luci može pohvaliti inovativnim i vrijednim mladim ljudima sposobnim da ga predstave u najboljem svjetlu na međunarodnim takmičenjima.

Sastanku je pored članova tima Aleksandra Čičića, Gradimira Stankovića i Ognjena Ranisavića, prisustvovao i Mario Milanović rukovodilac Univrezitetkog preduzetničkog centra uz čije mentorstvo i pomoć se i razvilo ovo studentsko preduzeće. 

Svima njima rektor je uputio čestitke, te naglasio da mogu računati na podršku Univerziteta u svom daljem radu.

Članovi „DigiVox“ tima iskoristili su priliku da podrobnije upoznaju rektora sa svojom pobjedničkom aplikacijom, tačnije naprednim softverom koji pčelarima omogućava da lakše prikupljaju, porede i analiziraju podatke, prate genetiku pčela i povećaju prinose, ali i da zaštite košnice od eventulnih krađa.

Kako su pojasnili, radi se o ideji čija će primjena biti od izuzetne praktične koristi pčelarima, jer će im uštedjeti vrijeme i novac, te ih učiniti konkurentnijim, ali bi dugoročno od nje korist mogla imati i Republika Srpska u cjelini jer stvara pretpostavke da se kroz prikupljanje i filtriranje podataka stekne uvid u perspektive razvoja pčelarstva u pojedinim dijelovima Srpske, odnosno u to koja lokacija je najisplatljivija za proizvodnju određene vrste meda.

U razgovoru sa kreatorima ove aplikacije, rektor je istakao da je je rezultat koji su oni postigli, osim za razvoj pčelarstva u Srpskoj, važan i kao putokaz drugim studentima kako da svoje ideje pretvore u biznis.

Upravo je ta sposobnost da razrade jednu poslovnu ideju i učine je primjenjivom, kako su sami priznali, donijela ovom studentskom preduzeću prvo mjesto na pomenutom takmičenju u Novom Sadu. Njihova inovativnost i preduzimljivost, u kombinaciji sa stručnim savjetima, tehnničkom i praktičnom podrškom koju su cijelo vrijeme imali u Univerzitetskom preduzetničkom centru, rezultirala je osposobljenošću ovih mladih ljudi da nakon godinu dana rada, primjenom start ap metodologije razvoja malog biznisa, jednako uspješnom učine i bilo koju drugu poslovnu ideju. 

Rezultati koje su ostvarili već su probudili radoznalost njihovih kolega, je ih, kako kažu, zovu i raspituju se kome mogu da se obrate i odakle da počnu. Najjednostavni odgovor na ovo pitanje bilo bi da slijede primjer studentskog preduzeća „DigiVox“, i iskoriste mogućnosti koje im nudi naš Univerzitetski preduzetnički centar kroz studentski peduzetnički klub i inkubator, te karijerni centar, jer je to adresa gdje će dobiti stručne savjete i mentorstvo, ali i priliku da steknu vještine koje zahtijeva savremeno tržište rada i povežu se sa poslodavcima.

Za korisne savjete drugim studentima koji žele slijediti njihov put na raspolaganju stoje i članovi tima „DigiVox“, a njih mogu pronaću u prostoru Univerzitetskog preduzetničkog centra ili ih kontaktirati putem Fejsbuk stranice (https://sr-rs.facebook.com/digivox.ba). Više podataka o agenciji „DigiVox“ nalazi se na sajtu www.digivox.ba).

Priliku da razviju svoje poslovne ideje, kako je na sastanku istakao rektor Mataruga, studenti bi uskoro mogli imati i u okviru planiranog tehnološkog centra čiju bi gradnju na prostoru kampusa „Univerzitetski grad“ finansirala Banjalučka berza hartija od vrijednosti.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5991/IMG_5179.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5991/IMG_5181.JPG