Navigacija
Viber X logo

Održana radionica ''Inovacije i transfer znanja i tehnologija – primjeri iz prakse''

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Radionica ''Inovacije i transfer znanja i tehnologija – primjeri iz prakse'' koju je organzovao Centar za preduzetništvo i transfer tehnologija Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL), održana je 11. aprila 2018. godine u prostorijama Rektorata.

Ova radionica dala je doprinos u razvoju i unaprijeđenju inovacionog ekosistema u Republici Srpskoj, kroz produbljivanje znanja neophodnog za važan korak u procesu transfera znanja i tehnologija – zaštiti intelektualnog vlasništva.

Takođe, predstavljeni su praktični aspekti procesa zaštite intelektualnog vlasništva, razvoja inovacija i transfera tehnologija i znanja.

Prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta Univerziteta u Banjoj Luci, kaže da UNIBL ima pravilnik o zaštiti intelektualne svojine, odnosno zaštiti patenata i inovacija univerzitetskog i akademskog osoblja, ali da je potrebno zaštititi inovacije i patetne na globalnom nivou. 

"Naši naučnici publikuju svoja odgovarajuća istraživanja i značajno je da ta istraživanja budu zaštićena. Tokom tog procesa zaštite naučnici i inovatori se susreću sa brojim problemima", kazao je rektor Gajanin na radionici održanoj u prostorijama Rektorata.

Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije Republike Srpske, kazao je da je važno podsticati inovativnost, jer je to jedini način da bi bila obezbijeđena konkurentnost privrede, stvorena nova radna mjesta i omogućen razvoj.

"Transfer znanja je strukturalni problem koji je prisutan i u regionu, a ne samo u RS, gdje su rezultati relativno skromni. O tome govore podaci o inovativnim aktivnostima preduzeća, gdje je za prošlu godinu ocijenjeno da je 22,7 odsto preduzeća bilo inovativno", rekao je Komić.

On je kao problem male inovatnosti naveo "usitnjenost i malu veličinu preduzeća i nepostojanje krupnih kompanija koje pokreću istraživačke aktivnosti i ulažu velika sredstva u istraživanje i razvoj". 

"Zbog toga moramo tražiti načine i mogućnost da podstičemo inovativnost i da, između ostalog, zaštitimo intelektualno i drugo vlasništvo. Potrebno je i u društvu stvarati svijest o potrebi inovativnosti, i stvarati ambijent u kojem će inovativnost doći do izražaja", naglasio je Komić. 

Mr Anđela Pepić, rukovodilac Centara za preduzetništvo i transfer tehnologija Univerziteta u Banjoj Luci, rekla je da je cilj radionice, prenošenje praktičnih iskustava o procesu transfera tehnologije i znanja sa univerziteta u privredu, te šta to znači zaštititi intelektualnu svojinu koja nastaje kao rezultat istraživačkih projekata. 

''Proces zaštite intelektualnog vlasništva traje i po godinu-dvije, naročito ako se želi obezbijediti zaštita pri Svjetskoj organizaciji za zaštitu intelektualnog vlasništva, što je posebno zahtjevan proces'', kazala je ona.

Radionica ''Inovacije i transfer znanja i tehnologija – primjeri iz prakse'' okupila je istraživače sa Univerziteta, privrednike, predstavnike Privredne komore Republike Srpske, predstavnike Saveza inovatora Republike Srpske, predstavnike resornih ministarstva.

Inače, radionica je organizovana u okviru projekta sufinansiranog od strane Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7551/IMG_0226.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7551/IMG_0233.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7551/IMG_0234.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7551/IMG_0243.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7551/IMG_0244.jpg