Navigacija
Viber X logo

Pun amfiteatar na predavanju Filipa Manje

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Filip Manja, ljekar kineske medicine, održao je 24. aprila 2018. u punom amfiteatru  Medicinskog fakulteta UNIBL predavanje ''Šta stvarno može kineska medicina?'', predstavljajući njenu teoriju i istorijat.

On je na predavanju koje je održano pod pokroviteljstvom Konfucijevog instituta, upoznao studente i profesore Medicinskog fakulteta, kao i ostale građane Banje Luke i Republike Srpske, sa pojedinačnim metodama koje se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicni – akupunkturom, herbalnom medicinom, tuina masažom, terapijom vakumskim čašama, guašom, moksom, itd. kao i sa njihovom praktičnom primjenom.

„Kineska medicina nam svojom dugom tradicijom akumuliranog znanja može ponuditi mnogo. Može nam dati uputstva kako da „njegujemo život“, kako da predupredimo nastanak bolesti, ili nam blagovremeno najaviti oboljenja preko svoje specifične dijagnostike, kao i efikasno rješavati mnoge bolesti ako do njih dođe,“ kazao je Manja.

On je dodao da je posljednjih godina kineska vlada, kao jedan od svojih prioriteta u okviru projekta „Jedan pojas, jedan put“, postavila i širenje znanja o kineskoj medicini na Zapadu.

„Čast mi je da kao dio ovog korpusa podijelim znanja sa ljudima sa naših prostora, za početak kroz demistifikaciju i preciznije određenje kineske medicine, pa otuda i naziv predavanja: „Šta stvarno može kineska medicina?“ kazao je Manja. 

Doc. dr Lana Nežić, prodekan za međunarodnu saradnju Medicinskog fakulteta, navodi da je predavanje Filipa Manje organizovano sa ciljem da se studentima i profesorima, kao i široj javnosti, približi kineska tradicija i njena filozofija života i rada.

Ona je istakla da u posljednje vrijeme zapadna medicia ozbiljnije doživljava kinesku, posebno segment fitomedicine. 

''Veliku zaslugu za to ima i dobitnica Nobelove nagrade Tu Juju za otkrivanje artemisinina, lijeka protiv malarije koji se zasniva na starokineskoj fitomedicini, kojim se značajno smanjila stopa smrtnosti oboljelih pacijenata širom svijeta'', poručila je doc. dr Lana Nežić i istakla da je riječ o naučno zasnovanoj medicini. 

Ljiljana Stević, direktor Konfucijevog instituta UNIBL, kazala je da je ovo predavanje drugi značajan događaj koji je uspješno realizovan nakon nedavnog otvaranja Konfucijevog instituta, te da je u planu još mnogo aktivnosti i događaja na kojima se u Konfucijevom institutu radi i koje će se u dogledno vrijeme predstaviti javnosti.    

Predavanje Filipa Manje organizovao je Konfucijev institut Univerziteta u Banjoj Luci u saradnji sa Medicinskim fakultetom.   

Filip Manja je ljekar kineske medicine. Diplomirao je kineski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu i već se za vrijeme studija zainteresovao za tradicionalnu kinesku medicinu. Nakon toga je u Kini diplomirao na osnovnim studijama kineske medicine (petogodišnji program), na kineskom jeziku. Obučavao se na polju akupunkture, fitoterapije, tuina masaže, itd. kod velikih učitelja poput majstora Duan Zhilianga i Andrew Nugent-Heada i u kineskim bolnicama, prateći desetine ljekara kineske medicine.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7606/%D0%BC%D0%B0%D1%9A%D0%B0-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7606/%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BF-%D0%BC.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7606/%D0%BC%D0%B0%D1%9A%D0%B0.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7606/IMG_0475.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7606/IMG_0478.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7606/IMG_0487.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7606/IMG_0491.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7606/IMG_0492.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7606/IMG_0500.jpg