Navigacija
Viber X logo

Književno - kulinarska radionica  ''Po receptu književnika''

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U organizaciji Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole, 21. maja 2018. održana je književno-kulinarska radionica ''Po receptu književnika''. 

Ovaj događaj nastao je na prijedlog prof. dr Biljane Babić sa Filološkog fakulteta i Predraga Tošića, profesora Ugostiteljske škole.

U sedmici kada se obilježava Dan pismenosti slovenskih naroda, organizatori su ovim prigodnim događajem na zanimljiv način pokušali skrenuti pažnju mladih na kulturu čitanja poznatih djela, kako domaće tako i svjetske književnosti, u savremenoj informatičkoj eri.  

Veza hrane i književnosti predmet je rasprave u djelima stručnjaka različitih profila, ali su u jednom saglasni svi – kao što su hrana i piće fizička potreba čovjeka tako je i književnost njegova duhovna potreba, poruka je organizatora.

Druženje u restoranu banjalučke Ugostiteljko-trgovinsko-turističke škole započelo je domaćom kafom i crnim čajem. Dok su konobari posluživali ove tople napitke čiji je miris u trenutku ispunio cijelu prostoriju, studenti germanistike govorili su crtice iz biografije književnika Johana Volfganga Getea, koji je bio veliki ljubitelj kafe. Studenti ruskog jezika ispričali su zanimljivosti iz života Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, po čijem receptu je pripreman crni čaj. Kažu da je ovaj ruski književnik pripremao topli napitak i prosipao ga, iznova i iznova, sve dok ne bi postigao željeni ukus, a crni čaj, po njegovom receptu, idealan je uz dvije kockice šećera.

Organizatori radionice pobrinuli su se da ovo druženje uveličaju arijom iz opere Đuzepea Verdija “Travijata”, koju je na harmonici izveo Darko Ratković sa Filozofskog fakulteta. Dobro poznati stihovi “Sad pijmo nek čaša se blista u ruci, u srcu nek plamti od vina žar. Uz vino i pesmu nek čuju se zvuci, to dvoje od boga je dar” izmamili su osmijehe na licima prisutnih. Među onima koji su u vinu pronalazili inspiraciju za svoja djela bili su književnici Đura Jakšić, Ernest Hemingvej i Tin Ujević. Među anegdotama iz njihovog života koje se vezuju uz kafanu i boemski život je i ona o nastanku dobro poznate Jakšićeve “Otadžbine”. 

Pisac je stihove ove pjesme napisao na papiru sa kojeg je prethodno u kafani pojeo burek. I dok su studenti čitali biografiju Meše Selimovića i govorili neke od najpoznatijih citata iz njegovih djela, u kuhinji  Ugostiteljske škole se krčkao višegradski kupus, pripremljen po njegovom receptu. Učenici su pripremali i  šnenokle u kojima su uživali  Branko Ćopić i Mate Lovrak.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7691/%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0-%D1%83%D0%B3%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%99%D1%81%D0%BA%D0%B0.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7691/Skola1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7691/%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7691/%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7691/%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0__3_.jpg