Navigacija
Viber X logo

Predstavnici Šumarskog fakulteta na sastanku u Beogradu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Doc. dr Dragan Čomić i mr Branislav Cvjetković sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, učestvovali su na Naučnoj konferenciji, održanoj u okrviru Drugog sastanka visokog nivoa u okviru Koordinacionog mehanizma za saradnju u oblasti šumarstva između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Ovaj sastanak održan je 14. i 15. maja 2018. godine u Beogradu. Neki od osnovnih ciljeva saradnje u sklopu 16+1 mehanizma odnose se na poboljšanje političke saradnje, jačanje ekonomskih veza i razmjenu iskustava, ljudi i znanja.

Konferencija na kojoj su učestvovali predstavnici Univerziteta u Banjoj Luci, održana je u Klubu narodnih poslanika Srbije, a organizatori i domaćini Konferencije bili su Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu i Uprava za šume Republike Srbije. Pored navedenih, u radu Konferencije su učestvovali predstavnici NR Kine, Estonije, Litvanije, Slovenije, Bugarske i drugih zemalja CEEC regiona.

Na Konferenciji je, pored uvodnih obraćanja, u četiri sesije održano 19 prezentacija iz različitih oblasti šumarstva, a u okviru završne panel diskusije su navedene potencijalne mogućnosti za saradnju između Kine i zemalja CEEC.

Predstavnici Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci istakli su da Republika Srpska i Bosna i Hercegovina imaju veliki potencijal u sektoru šumarstva, i da svojim šumskim bogatstvom predstavljaju jednu od bitnih članica za saradnju u ovoj oblasti, kako sa Kinom tako i sa ostalim zemljama CEEC regiona.

Kineski partneri su kao najbitnije izdvojili mogućnosti saradnje u zajedničkim projektima, razmjeni stručnjaka i organizovanju stručnih praksi, studentskoj razmjeni/praksama, organizovanju konferencija i seminara, kao i uspostavljanje mreža zemalja učesnica po različitim oblastima u sektoru šumarstva.

Za visokoškolske ustanove iz oblasti šumarstva je ponovo istaknuta mogućnost potpisivanja sporazuma o saradnji sa Kineskom šumarskom akademijom (Chinese Academy of Forestry), a inicijativa može biti pokrenuta od strane univerziteta u Bosni i Hercegovini. Takođe, Kineska šumarska akademija, ali i druge naučnoistraživačke ustanove/organizacije, su veoma zainteresovane za razmjenu studenata i eksperata, i u tom smislu je moguće organizovati aktivnosti od studijskih posjeta, predavanja na kineskim visokoškolskim ustanovama do postdoktorskih studija. Za sve institucije/ustanove/organizacije, bilo da su iz oblasti administracije, obrazovanja i naučnoistraživačkog rada ili biznis sektora, postoji mogućnost registrovanja na zvaničnom sajtu http://www.china-ceecforestry.org/.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7705/1__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7705/2__1_.jpg