Navigacija
Viber X logo

Održan sastanak predstavnika privrede i akademske zajednice

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Sastanak predstavnika privrede i akademske zajednice Republike Srpske na kojem je bilo riječi o saradnji visokoškolskih ustanova sa privrednim sektorom, deficitarnim zanimanjima i modernizaciji studijskih programa, održan je 10. juna 2020. godine u amfiteatru Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci. 

Ovaj događaj je organizovalo Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske.

,,Ekonomskog napretka Republike Srpske nema bez aktivne saradnje akademske i privredne zajednice, jer je ekonomija modernog doba bazirana na inovacijama, istraživanju i saradnji ova dva sektora’’, poručio je ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo mr Srđan Rajčević.

Rajčević je naglasio da se radi na reformi visokog obrazovanja i da su u parlamentarnu proceduru upućena dva zakona koja bi trebala biti pravni temelj za dalju reformu.

,,Riječ je o novom zakonu o visokom obrazovanju i zakonu o obezbjeđenju kavliteta u visokom obrazovanju. Oba ova zakona podrazumijevaju aktivnu saradnju akademske i privredne zajednice", rekao je resorni ministar Rajčević.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin rekao je da je Univerzitet opredjeljen da studenti imaju dobre izlazne kompetencije u smislu praktičnog dijela nastave i znanja izučavajući određene studijske programe.

,,Da bi ta praktična znanja bila što bolja moramo imati tijesnu saradnju sa predstavnicima privrede’’, naglasio je rektor Gajanin, te naveo da su u prethodnom periodu postojale određene aktivnosti u tom smislu, ali da nisu bile obavezne, te očekuje da će novi zakon o visokom obrazovanju propisati obavezu praktičnog usavršavanja.

On je rekao da su poslodavci ocijenili da studenti imaju široko i kvalitetno teorijsko znanje, ali su deficitarni u praktičnim znanjima.

,,Udio praktične nastave mora biti značajno veći i to se pomjera iz godine u godinu. U posljednje tri godine u većini studijskih programa na našem Univerzitetu, udio praktične nastave je pomjeren sa 30 odsto na blizu 45, 50 odsto’’, kazao je rektor Univerziteta u Banjoj Luci.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić potvrdio je da su privrednici zadovoljni kadrovima koji se školuju na dva javna univerziteta u RS, ali da je potrebno više naučnoistraživačkog rada.

On je dodao da Univerzitet u Istočnom Sarajevu nastavne planove i programe prilagođava evropskim univerzitetima i tržištu.

,,Čuo sam da nedostaje drvoprerađivača na šumarskim fakultetima i to treba da nam bude jedan od pokazatelja da jedan od dva univerziteta eventualno u narednoj godini licencira taj studijski program", rekao je Kulić.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić navodi da je  poljednjih godina primjetan veći broj studenata koji obavljaju praksu u preduzećima, ali da taj broj može biti i veći. On očekuje da u budućem periodu bude više studenata u domaćim preduzećima, te da RS dobije privredu koja je tehnološki znatno razvijenija.

Događaju su prisustvovali i prorektor za nastavu i studentska pitanja prof. dr Strain Posavljak, prorektor za materijalne i kadrovske resurse prof. dr Dalibor Kesić, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje dr Radmila Pejić, dekani organizacionih jedinica UNIBL, predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj, profesori i predstavnici privrede.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10083/IMG-1295.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10083/IMG-1306.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10083/IMG-1307.JPG