Navigacija
Viber X logo

Vebinar o novom programu finansiranja naučno-istraživačkih projekata

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Prvi vebinar na temu „Od Horizonta 2020 do Horizonta Evropa – osnovne promjene i različiti fokusi u Horizont Evropi“ održaće se 24. februara 2021. godine u 10 časova putem Zum platforme.

Za učešće na vebinaru neophodna je registracija, a koju je moguće obaviti na ovom linku

Događaj je namijenjen za sve istraživače, menadžere i administratore istraživanja zainteresovane za teme: šta donosi novi program finansiranja naučno-istraživačkih projekata Horizon Europe, koji su glavni principi dizajniranja uspješnog prijedloga naučno-istraživačkog projekta, značaj etike i otvorene nauke Horizon Europe, prava intelektualne svojine u naučno-istraživačkim projektima, transfer tehnologije i procjena tržišta od posebnog značaja za inovacione i naučno-istraživačke projekte, finansije na Horizon Europe projektima i dodatne mogućnosti za apliciranje institucija iz zemalja Zapadnog Balkana.

Vebinar se organizuje u okviru projekta pod nazivom V4+WB RMA Network, a u kojem Centar za preduzetništvo i transfer tehnologija Univerziteta u Banjoj Luci od novembra 2020. godine učestvuje kao partnerska institucija. Ovaj projekat je inicijativa za podršku i osnaživanje zajednice menadžera i administratora istraživanja. Konzorcijum predvođen organizacijom HETFA iz Budimpešte, finansiran je kroz Međunarodni višegradski fond i fokusira se na zemlje tzv. višegradske četvorke (V4 − Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska) i Zapadnog Balkana (Srbija, Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija). 

Osnovni cilj je poboljšanje sveukupnog učešća u EU programima koji podržavaju nauku i inovacije, uključujući i novi okvirni program − Horizont Evropa (HE). Projektom se želi smanjiti jaz u stručnosti i različitim mogućnostima za umrežavanje u uključenim zemljama, kao i jačanje ove mreže na regionalnom nivou. Prvi cilj će biti ispunjen organizovanjem niza vebinara koje će partneri realizovati u saradnji sa pažljivo odabranim stručnjacima, dok će drugi biti omogućen uspostavljanjem nove platforme koja će omogućiti aktivno umrežavanje i razmjenu materijala za učenje i usavršavanje onima koji rade u domenu nauke i koji učestvuju u vođenju i administriranju projekata finansiranih kroz EU programe. Glavna pitanja kojima će se projekat baviti uključuju razmatranje pravnih i finansijskih aspekata HE programa, naučnu komunikaciju, zaštitu i upravljanje intelektualnom svojinom, te druge relevantne teme. 

Partneri na projektu su: Silesian University of Technology (Poljska), Centre for Knowledge and Technology Transfer, Charles University (Češka), Slovak University of Technology (Slovačka) INTER-EDU–Association for Internationalization of Education and Science (Sjeverna Makedonija), Centar za promociju nauke (Srbija) i Univerzitet u Banjoj Luci.

Sve detalje o programu i vebinarima mogu se pratiti na Fejsbuk stranici
https://www.facebook.com/V4WBRMANetwork/,  kao i Tviter nalogu 
https://twitter.com/CPNSrbija/status/1357624741520113665.

Informacije su dostupne i na internet stranici https://hetfa.eu/international-projects/v4wb-rmas/.

Materijali za prvi vebinar mogu se preuzeti iz priloga (Prilog 1, Prilog 2).
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10841/Facebook-Cover__1_.jpg