Navigacija
Viber X logo

Nanonauka u fokusu interesovanja doc. Kukobata

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Interesovanje za nanonauku doc. dr Radovana Kukobata počelo je nakon diplomiranja na odsjeku za hemijsko inženjerstvo i tehnologije Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i pridruživanja grupi za egzotični nanougljenik na Univerzitetu Šinšu 2012. godine.

Poslije devetogodišnjeg boravka i usavršavanja u Japanu, gdje je u prestižnim časopisima  objavio 15 radova, Kukobat se vratio u Banju Luku.

,,Moj naučnoistraživački rad u oblasti nanomaterijala počeo je sa jednozidnim ugljeničnim nanocijevima koje imaju izuzetan potencijal za elektroprovodljive i transparentne elektrode zbog električnih, optičkih svojstava i poroznosti koja potiče od cilindričnog oblika nanocijeviˮ, naveo je docent Kukobat, koji je danas angažovan u Centru za biomedicinska istraživanja Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci.

Objašnjava da nanocijevi, kao jednodimenzionalni nanomaterijal koji se sastoji od spojenih benzenovih prstenova u ravni, skoro 30 godina privlače pažnju naučnika koji rade na pronalaženju primjene nanocijevi u nanotehnologijama. 
,,Intenzivno proučavanje grafena u svijetu nauke počelo je 2004. godine zbog njegovih izvanrednih električnih i optičkih svojstava, čvrstoće i izuzetno visoke specifične površine. Nanomaterijali imaju veliki potencijal u nanotehnologijama za elektrode gorivih ćelija, molekularna sita, filtere za viruse, adsorbense i mnoge druge primjeneˮ, kazao je on.

Dosadašnji rad doc. Kukobata na ugljeničnim nanomaterijalima rezultovao je objavljivanjem naučnih radova. On je tako nedavno, zajedno sa grupom autora, u časopisu ,,Science  Advancesˮ objavio rad o membrani za ultrabrzo molekularno prosijavanje vodonika kroz kanale između grafena i zeolita.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12358/Radovan_Kukobat__2_.jpg