Navigacija
Viber X logo

Održana panel-diskusija o rodnoj neravnopravnosti i rodno zasnovanom nasilju

Univerzitet u Banjoj LuciOpšteUNIGEM

U okviru manifestacije „Jesenje čišćenje umaˮ, 6. oktobra 2022. godine, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci održana je panel-diskusija pod nazivom „Da li je rodna ravnopravnost samo ukrasna kutija na izlogu XXI vijeka?ˮ

O rodnoj neravnopravnosti koja, prema navodima organizatora diskusije, predstavlja jedno od gorućih pitanja današnjice i utiče na mentalno zdravlje zajednice raspravljali su predstavnici univerziteta i nevladinih organizacija.

„Između ravnopravnosti i društvene jednakosti: istorijski progresivna pojavaˮ bila je tema kojom se bavio apsolvent filozofije Nemanja Tubonjić. Ovdje je naglašena važnost stalnog podsjećanja na uzroke i posljedice rodne neravnopravnosti, te sagledavanje ovog problema iz perspektive filozofije prava i ljudskih prava uopšte. Posebno je istaknuto da put ka ostvarenju jednakosti svih ljudi  u savremenom društvu ne može biti postignut ako se ne prevaziđe i rodni jaz.

Dr Milena Karapetrović, redovna profesorka sa Katedre za filozofiju i članica Savjetodavnog odbora za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Banjoj Luci, imala je izlaganje pod nazivom „Između Handmaid’s Tale i Wonder Woman: od sluškinje do superheroine i nazadˮ. U prvom planu je predočeno na koji način umjetnost, fikcija i popularna kultura podstiču i pomažu da jasnije sagledamo razmjere mizoginije, rodnog disbalansa i rodno zasnovanog nasilja.

Iz aktivističke perspektive, o posljedicama nasilja nad ženama govorila je diplomirana socijalna radnica Dragana Miljević Miljković, predstavnica fondacije „Udružene ženeˮ. U izlaganju pod nazivom „Ime mi je Milana, tata me zove Milan – rodno zasnovano nasilje kao društveni problem i kršenje osnovnih ljudskih pravaˮ fokus je bio na predstavljanju načina rada sigurnih kuća za žene, te je govoreno o strategijama koje treba da se primjenjuju u suočavanju sa nasiljem kako na individualnom tako i na nivou društva.

Završno izlaganje imala je dr Aleksandra Hadžić, vanredna profesorka sa Katedre za psihologiju i sertifikovana porodična psihoterapeutkinja.

U okviru njene teme, pod nazivom „Od Barbike i Pepeljugine staklene cipelice do staklenog plafonaˮ, bilo je riječi o tome na koji način se može jasno uspostaviti poveznica između rodne neravnopravnosti u obrazovnom sistemu i rodnog disbalansa na tržištu rada, posebno kada je riječ o rukovodećim pozicijama.

Nakon uvodnih izlaganja, u raspravu se uključila i publika, što je bila prilika da se otvore i brojna druga pitanja kako o rodnim aspektima partnerstva, roditeljstva, vaspitanja, tako i o ključnim feminističkim problemima. 
Inicijatori i organizatori manifestacije „Jesenje čišćenje umaˮ, održane od 3. do 10 oktobra, bili su studenti i studentkinje, u saradnji sa akademskim osobljem sa Katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta i Društvom psihologa Republike Srpske. Ovaj događaj održan je s ciljem obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, kako bi se informisala javnost o psihologiji i psihoterapiji, značaju mentalnog zdravlja u zajednici, kao i destigmatizacije glasnog govorenja o mentalnom zdravlju.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12721/Foto_1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12721/Foto_2.jpg