Navigacija
Viber X logo

Na ETF-u napravljen prvi čip u BiH

Univerzitet u Banjoj LuciOpštePriče za primjer

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Banjoj Luci (ETF UNIBL) predstavio je 18. maja 2023. godine prvi integrisani čip, poluprovodničke tehnologije, koji predstavlja najsofisticiraniji tehnološki proces.

Riječ je o prvom čipu ove vrste u Bosni i Hercegovini, a koji nije rađen u komercijalne svrhe. S druge strane, kada bi se čip pojavio na tržištu, njegova vrijednost bi mogla biti i 30.000 evra.

Naš Elektrotehnički fakultet se na ovaj način svrstao u red visokoškolskih institucija gdje se jedna od najvažnijih inženjerskih disciplina današnjice i budućnosti izučava po najboljim svjetskim programima, direktnom primjenom industrijskog standarda u nastavi, tako pripremajući narednu generaciju inženjera da inovacijama budu zamajac ekonomskog preporoda.

Studentima i nastavnicima ETF-a za razvoj prvog integrisanog čipa bilo je potrebno pet godina. Student Vanja Žerić jedan je od inovatora ove ideje, a navodi da  je stečeno znanje bilo preduslov da bi se moglo pristupiti izradi.

,,Radi se o dva čipa, od kojih je jedan stabilizator odnosno regulator napona koji ima mogućnost da stabilizuje napon od 1,8 do 3,3 volta. Drugi je bio oscilator koji je neophodan za jedna ovakav čipˮ, kaže student Elektrotehničkog fakulteta Vanja Žerić.

Docent Elektrotehničkog fakulteta dr Aleksandar Pajkanović, koji predaje nekoliko predmeta u domenu razvoja čipova na Katedri za elektroniku, istakao je da je CMOS tehnološki proces najsofisticiranija tehnologija koja postoji na svijetu, a da je komercijalno dostupna, te da su oni ovladali njome i demonstrirali je realizacijom čipa.

,,Posebno je važno istaći da je ova tehnologija važna kao strateški resurs, vojno i industrijski, te u visokoškolskom obrazovanju, a najvažnije je da se na ovaj način stavljamo u rang svjetskih univerziteta koji se bave izučavanjem ove oblasti. Uobičajeno je da se realizacija čipova radi na doktorskim studijima, a mi smo uz velike napore to uspjeli sa studentima treće godine. Ovaj čip nije namijenjen komercijalizaciji, jer smo ga razvijali da bismo demonstrirali sposobnost i vlast nad takvom naprednom tehnologijomˮ, naglasio je Pajkanović.

Da je riječ o značajnom događaju stava je i prvi čovjek Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Zoran Đurić.

,,Naši studenti su prethodne dvije godine ostvarili značajne rezultate na različitim takmičenjima, a neke od kolega koje su učestvovale na izradi čipa su bile na tim takmičenjimaˮ, kazao je Đurić na promociji održanoj u prostorijama navedenog fakulteta.

Plan je da početkom sljedeće godine na globalno tržište izađe potpuno novi proizvod koji Elektrotehnički fakultet Univerziteta realizuje u saradnji sa drugim kompanijama. Do tada, studenti ovog fakulteta nastaviće sa osvajanjem novih priznanja.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13341/etf_cip_naslovna_slika.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13341/etf_cip__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13341/etf_cip__3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13341/etf_cip__6_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13341/etf_cip__4_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/13341/etf_cip__5_.jpg