Navigacija
Viber X logo

Doktorandi prestižnog Ćinghua univerziteta u posjeti UNIBL

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) prof. dr Radoslav Gajanin sastao se 21. januara 2024. godine sa grupom od 15 studenata doktorskih studija na Ćinghua univerzitetu iz Pekinga.

Kako je istakao rektor Gajanin tokom prijema u Rektoratu, ova posjeta je još jedan korak naprijed Univerziteta u Banjoj Luci u saradnji sa vodećim visokoškolskim ustanovama u Kini.

,,U narednom periodu ćemo jačati saradnju sa kolegama sa prestižnog Ćinghua univerziteta i to razmjenom nastavnika, saradnika i studenata, ali i administrativnog osoblja. Svakako, tu je i saradnja u realizaciji naučnih projekata finansiranih lokalnim, ali i sredstvima iz Kine”, kazao je rektor.

Kada je riječ o saradnji sa Kinom, rektor naglašava da u posljednjih nekoliko godina UNIBL ostvaruje zavidnu saradnju sa vodećim univerzitetima iz ove zemlje. Kao primjer odlične saradnje on je istakao saradnju sa  Univerzitetom za tehnologiju i obrazovanje (TUTE) u kineskom gradu Tjenđin, a koji je i jedan od osnivača Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci.

,,Upravo je Konfucijev institut Univerziteta u Banjoj Luci po broju aktivnosti jedan od vodećih instituta ove vrste u Evropi”, poručio je rektor.

Još jednom je rektor podsjetio i na plodonosnu saradnju Univerziteta i kineskih univerziteta u protekloj godini. Po njegovim riječima, u ovoj godini možemo očekivati da naš univerzitet postane ispitni centar za srpski kao strani jezik, a što je rezultat saradnje sa Univerzitetom za međunarodne studije u Pekingu. Najavio je i da  nas u 2024. godini, a na osnovu nedavno zaključenog sporazuma o saradnji sa Šangajskim univerzitetom za medicinu i zdravstvene nauke, očekuje izgradnja, odnosno otvaranje Inovacionog centra za međunarodni transfer tehnologija u polju biomedicine.

Vang Đing Ji je student doktorskih studija na Ćinghua univerzitetu i prvi put je u Banjoj Luci, ali i u Evropi.

,,Sa naše strane postoji veliko interesovanje za saradnju sa Univerzitetom u Banjoj Luci i Republikom Srpskom”, kazala je ona.

Sa studentima u posjeti Univerzitetu u Banjoj Luci su bila i dva profesora, a jedan od njih je i dr Čen Šiliu.

,,Ćinghua univerzitet je opredijeljen za saradnju na polju razmjene studenata i osoblja, a sve  u cilju razvoja nauke i tehnologije, a ova posjeta je upravo prvi korak na tom putu”, kazao je on i naveo da je univerzitet sa kojeg dolaze u mnogim oblastima broj jedan u svijetu.

Tokom ove posjete, doc. na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci dr Nina Sajić održala je gostima iz Kine predavanje na temu „Republika Srpska, Bosna i Hercegovina i saradnja sa Kinom u okviru inicijative Pojas i put”.

Kako je navela, prvi dio predavanja se odnosi na političku strukturu i situaciji u BiH i gdje se tu nalazi Republika Srpska.

„Drugi dio predavanja je  o odnosima BiH, Republike Srpske i Kine. Kako su oni izgledali prije nekih desetak ili 15 godina, ali i kako oni danas izgledaju”, kazala je doc. dr Nina Sajić.

Direktorka Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci doc. dr Ljiljana Stević kaže da je Ćinghua univerzitet osnovan 1911. godine i smatra se najboljim univerzitetom u Kini i svijetu, a danas u svom sastavu ima 21 fakultet na kojem se nastava izvodi na 59 studijskih programa.

Posjeta je bila prilika da se gosti upoznaju sa načinom funkcionisanja i rada Univerziteta u Banjoj Luci, a o čemu je govorio prorektor za materijalne i ljudske resurse prof. dr Dalibor Kesić.

Foto: D. Desnica

Slike

  • /uploads/attachment/vest/13957/doktorandi-prestiznog-cinghua-univerziteta-u-posjeti-unibl-12.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13957/doktorandi-prestiznog-cinghua-univerziteta-u-posjeti-unibl-01.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13957/doktorandi-prestiznog-cinghua-univerziteta-u-posjeti-unibl-11.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13957/doktorandi-prestiznog-cinghua-univerziteta-u-posjeti-unibl-03.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13957/doktorandi-prestiznog-cinghua-univerziteta-u-posjeti-unibl-07.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13957/doktorandi-prestiznog-cinghua-univerziteta-u-posjeti-unibl-08.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13957/doktorandi-prestiznog-cinghua-univerziteta-u-posjeti-unibl-09.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13957/doktorandi-prestiznog-cinghua-univerziteta-u-posjeti-unibl-10.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13957/doktorandi-prestiznog-cinghua-univerziteta-u-posjeti-unibl-02.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13957/doktorandi-prestiznog-cinghua-univerziteta-u-posjeti-unibl-04.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13957/doktorandi-prestiznog-cinghua-univerziteta-u-posjeti-unibl-05.JPG
  • /uploads/attachment/vest/13957/doktorandi-prestiznog-cinghua-univerziteta-u-posjeti-unibl-06.JPG