Навигација

СР-28 - Ментално здравље

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмСоцијални рад
НазивМентално здравље
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
СР-28обавезан42П + 1В4.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    није условљеннема условљености
    Циљеви изучавања предмета
    Циљ предмета Ментално здравље је да студенти овладају основним сазнањима о карактеристикама, динамици настанка и развоја менталних поремећаја, да препознају особе у ризику и да се упознају са улогом социјалног рада у заштити и унапређењу менталног здравља.
    Исходи учења (стечена знања)
    На основу усвојених знања о менталном здрављу и менталним поремећајима, студенти ће бити оспособљени за разумијевање узрока који доводе до поремећаја менталног здравља и тешкоћа у психосоцијалном функционисању појединаца и група, за правовремено препознавање менталних поремећаја и за предузимње адекватних мјера и услуга у области социјалног рада. Студенти ће бити упознати са улогом социјалног радника и центра за социјални рад у заштити права и интереса лица са менталним поремећајима.
    Садржај предмета
    Ментално здравље, ментални поремећаји, ментална хигијена; 2. Савремени теоријски приступи у одређењу појмова менталног здравља и менталних поремећаја, модели у одређењу појмова менталног здравља и менталних поремећаја; 3. Значај менталног здравља, заштита и унапређење менталног здравља, превенција; 4. Основне категорије менталних поремећаја, класификација менталних поремећаја; 5. Ментални поремећаји дјеце предшколског узраста; 6. Ментални поремећаји дјеце школског узраста; 7. Ментални поремећаји адолесцената; 8. Ментални поремећаји одраслих; 9. Поремећаји брачних и породичних односа; 10.Дјеца без родитељског старања; 11.Дјеца са сметњама у развоју; 12.Заштита и унапређење менталног здравља у заједници (модели); 13.Координисана брига у менталном здрављу и социјални рад; 14.Улога социјалног рада у заштити и оснаживању корисника, социјално укључивање и партиципација корисника (индивидуално планирање); 15.Закон о заштити лица са менталним поремећајима
    Методе извођења наставе
    Предавања и вјежбе, интерактивна настава, рад у малим групама
    Литература
    1. Видановић, И., и Колар, Д. (2008). Ментална хигијена. Београд: Линеа
    2. Лакић, Б. и сар. (2013). Координисана брига у менталном здрављу. Бања Лука: Медицински факултет. Стр: 25-37.
    3. Закон о заштити лица са менталним поремећајима (“Службени гласник Републике Српске”, бр. 46/04)
    Облици провере знања и оцењивање
    Провјера знања ће се вршити током семестра у виду предиспитних обавеза, као и на крају семестра, завршним испитом у вријеме редовних испитних рокова.Предиспитне обавезе се састоје из два (2) колоквијума (по 20 бодова) и редовног и активног похађања предмета (10 бодова). На предиспитним обавезама може се укупно освојити највише 50 бодова.Завршни испит се обавља у правилу усмено. На завршном испиту се провјерава знање из цијелог градива. Завршни испит носи највише 5о бодова.Коначна оцјена из предмета се изводи сабирањем успјеха постигнутог на свим елементима провјере знања, односно сабирањем бодова из предиспитних обавеза (максимално 50) и бодова из испита (максимално 50).